Cum ar putea pierde România banii europeni din PNRR. Sume importante, în pericol din cauza conflictelor politice

România poate accesa 30 de miliarde de euro prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), însă accesarea banilor este în pericol din cauza unor conflicte politice între PSD şi partidele aflate în coaliţia de guvernare. Social-democraţii, în frunte cu Marcel Ciolacu, cer guvernanţilor să vină în Parlament cu planul privind proiectele finanţate din bani europeni.

04 mart. 2021, 16:53
Cum ar putea pierde România banii europeni din PNRR. Sume importante, în pericol din cauza conflictelor politice

Cum ar putea pierde România banii europeni din PNRR. Parlamentarii PSD ameninţă că, în caz contrar, vor bloca ratificarea tratatului ce vizează creşterea contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene, au precizat surse politice, citate de Digi24.

Toate statele UE au fost de acord cu majorarea contribuţiei – de la 1,2% la 1,4% din Venitul Național Brut. Este nevoie de această decizie pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană vrea să le aloce pentru redresare şi rezilienţă.

30,5 miliarde de euro este suma de care România ar beneficia prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.

În cazul în care Parlamentul nu ar adopta această decizie, acest lucru ar genera probleme la nivelul blocului comunitar.

Citeşte şi: Marius Budăi: „Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se dovedeşte o fata morgana. Guvernarea lui Iohannis se dovedeşte profund incompetentă” 

Cum ar putea pierde România banii europeni din PNRR din cauza scandalurilor politice

Majorarea contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene a devenit, astfel, un subiect de dispută între PSD şi partidele din coaliţia guvernamentală. Parlamentul trebuie să voteze în favoarea acestei creşteri a contribuţiei, însă este nevoie de voturile a două treimi dintre parlamentari deoarece este vorba despre un tratat.

În aceste condiţii, coaliţia guvernamentală are nevoie şi de voturile PSD, au precizat surse politice, conform Digi24.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-ar fi transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, că parlamentarii social-democraţi nu vor vota ratificarea majorării contribuţiei României la UE dacă Planul Național de Redresare şi Rezilienţă nu va fi prezentat în Parlament.

Senatorii şi deputaţii PSD au precizat că se vor consulta cu reprezentanţii din grupul socialiştilor europeni. Afirmă că sunt conştienţi de implicaţii respingerii acestui tratat, însă vor să forţeze alocarea unor sume de bani din PNRR și către proiectele administrațiilor conduse de PSD.

„Este singura variantă, după ce la buget au împărțit bani doar către administrațiile conduse de partidele din coaliție”, susțin surse din PSD.

Liderii coaliţiei vor avea, joi, o discuţie pentru a decide cum negociază cu PSD și dacă vor veni în Parlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență.

În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care crește contribuția la bugetul UE, pe care l-a trimis Parlamentului spre aprobare. Documentul prevede ca nivelul contribuţiei României la bugetul UE va fi în acest an de 1,4%  din Venitul Naţional Brut, față de 1,2%. Suma se ridică la 2,357 miliarde de euro.

Creşterea contribuţiei este determinată de Mecanismul European de Reziliență și Redresare al Comisiei Europene, prin urmare fiecare stat va contibui mai mult la bugetul UE. Majorarea este însî una temporară.

Citeşte şi: Mihai Tudose, despre Planul de Restructurare şi Rezilienţă: „Sinucidere asistată şi anunţată”