Cum arată Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback, primele SUV-uri compacte cu zero emisii. Automomie de peste 500 de km şi motorizări de sute de cai putere

Audi a prezentat primele imagini şi informaţii oficiale cu noile modele Q4 e-tron și Q4 Sportback e-tron. E vorba despre primele SUV-uri din clasa compactă pe care mizează producătorul din Ingolstadt în cursa electrificării. Pentru a-i convinge pe şoferi să renunţe la motoarele termice, Audi promite că noi SUV-uri cu zero emisii şi autonomii de peste 500 de kilometri.

16 apr. 2021, 17:34

Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback sunt noile modele electrice din portofoliul constructorului german de automobile. Producătorul din Ingolstadt pune la dispoziţie trei variante de motorizare, dotări inedite prin care şoferii îşi pot personaliza maşina, precum şi posibilitatea de a încărca bateria în doar 10 minute.

La începutul lunii martie, Audi a publicat primele imagini cu interiorul noului Q4 e-tron. Acum, a prezentat public atât Q4 e-tron cât și cu varianta Q4 Sportback e-tron, notează Automarket.ro.

Cum arată Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback. Lumini de zi cu patru semnături luminoase selectabile

Noul Audi Q4 e-tron propune un design minimalist, grilă frontală Singleframe cu emblema e-tron încorporată și plafon plonjat pentru Q4 Sportback e-tron.

În premieră, Audi a introdus pentru aceste modele lumini de zi cu patru semnături luminoase selectabile. De asemenea, stopurile unite de un bandou luminos conferă maşinii un aer futurist părții din spate, iar farurile Matrix LED sunt incluse pe lista cu dotări opționale. Dimensiunile jantelor variază între 19 și 21 de inch.

Clienții au la dispoziție trei variante de echipare pentru exterior (Basic, Advanced și S Line) și opt nuanțe din care să aleagă, inclusiv una denumită Violet Aurora.

Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback sunt construite pe aceeași arhitectură MEB a Grupului Volkswagen. Ambele modele au o lungime de 4.59 metri și 1.86 metri lățime, iar ampatamentul măsoară 2.76 metri.

Din punct de vedere al dimensiunilor, Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback sunt plasate în segmentul SUV-urilor compacte, unde rivalizează cu BMW iX3 și Mercedes-Benz EQC.

În habitaclul, Audi a pregătit aici un instrumentar de bord digital, cu display de 10.25 inch (Virtual Cockpit opțional), sistem multimedia cu ecran de 10.1 sau 11.6 inch și un volan futurist cu două spițe, logo e-tron și zone tactile care țin locul butoanelor.

Citeşte şi: Premieră mondială. Audi a lansat e-tron GT, bolidul electric din Avengers Endgame. Atinge 100 km/h în mai puţin de 4 secunde

Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback vin cu head-up display cu realitate augmentată

În cazul Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback, cea mai importantă noutate în materie de dotări este Head-Up Display-ul cu realitate augmentată. Potrivit sursei citate, sistemul oferă informații pe două niveluri. Primul dintre acestea este static şi pare a fi proiectat la o distanță de 3 metri în fața șoferului, în vreme ce al doilea oferă informații augmentate de ghidare care par proiectate la o distanță de 10 metri în fața mașinii.

În privinţa tapiţeriei, clienţii Audi pot opta pentru piele, piele artificială și piele Nappa, dar și pentru două combinații de piele cu material artificial, realizat din 50% plastic reciclat.

Chiar dacă este un SUV compact, Audi Q4 e-tron poate oferi un spaţiu generos pentru cei cinci pasageri. Spațiile de depozitare de la interior însumează în total 25 de litri, iar volumul portbagajului este cuprins între 520 și 1.490 de litri (535 și 1.460 litri pentru Sportback), potrivit Automarket.ro.

Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback  – trei tipuri de motorizări şi două variante de baterie

Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback sunt disponibile în trei versiuni de motorizare. Q4 35 e-tron și Q4 40 e-tron au un motor electric ce antrenează roțile spate și generează 170, respectiv 204 cai putere.

Vârful de gamă Q4 50 e-tron quattro este echipat cu două unități electrice, capabile de 299 CP, și tracțiune integrală. Atinge 100 de km/h în 6.2 secunde și are o viteză maximă limtată electronic la 180 km/h.

Audi Q4 e-tron și Q4 e-tron Sportback. Autonomie de până la 520 de kilometri

Audi oferă două variante de baterie: 55 kWh (52 kWh net) și 82 kWh (77 kWh net). Acumulatorul, montat între punți pentru un centru de greutate coborât și distribuire echilibrată a masei, poate fi încărcat la stații cu încărcare rapidă de până la 125 kW. Astfel, e nevoie de 10 de minute de încărcare pentru a parcurge o distanţă de aproape 130 de kilometri.

În funcție de motorizare și de mărimea bateriei, autonomia maximă este de până la 520 kilometri (WLTP).

Citeşte şi: Dacia Sandero și Logan, rezultate slabe la testele EuroNCAP, doar 2 stele: „Nu oferă asistență la schimbarea benzii”