Cum arată cel mai luxos tren din Elveția și cât costă un bilet. Glacier Express, drumul feroviar spectaculos care traversează „Marele Canion al Europei” VIDEO

Trenul Glacier Express, cel mai luxos tren din Elveția, este un simbol al evoluției tehnologice, care de aproape 100 de ani traversează într-un itinerariu spectaculos ghețarii din Alpi și cel mai faimos viaduct de pe vechiul continent.

25 ian. 2022, 16:26

Trenul Glacier Express, emblema căilor feroviare din Elveția de aproape 100 de ani, reprezintă nu numai una dintre cele mai luxoase călătorii din Europa, ci și o moștenire culturală prețioasă.

Cei care pornesc în aventura oferită de pitorescul tren elvețian, indiferent că este iarnă sau vară, au parte de priveliști spectaculoase din Alpii elvețieni de o frumusețe de-a dreptul copleșitoare.

Trenul electric suspendat din Germania, o minune a lumii moderne de acum 100 de ani rămâne un vis pentru România

În afară vârfurile montane complet înghețate, pasagerii norocoși din trenul Glacier Express vor vedea în călătoria de lux satele elvețiene, câmpuri, râuri și lacuri uimitoare, pe un traseu care parcurge 291 de poduri, 91 de tuneluri și 3 orașe de la Zermatt la St Moritz.

Trenul Glacier Express străbate traseul dintre Zermatt și St Moritz în opt ore și 3 de minute și întâlnește în calea sa mai multe trecători feroviare cum ar fi: Swiss Travel Pass, Swiss Half Fare Card, Eurail Global Pass și Eurail Multi-Country Pass.

Trenul Glacier Express străbate Elveția de la Zermatt la St Moritz și o singură călătorie poate costa destul de mult, dar cu siguranță merită prețul!

Ambele vagoane de clasa 1 și a 2-a au ferestre panoramice sigilate până la acoperiș și există, de asemenea, personal care servește gustări, băuturi și suveniruri.

Ultimul element de modernizare adus trenului este vagonul Excellence Class, care include o zonă de bar, ghid personal de călătorie și un prânz premium cu mai multe feluri! Cabinele au banchete confortabile cu o singură fereastră pe fiecare parte, oferindu-vă mai mult spațiu.

Glacier Express – itinerariu de poveste, printre ghețari alpini, pe cel mai spectaculos viaduct din Europa

De la Zermatt la Brig

Pornind din satul Zermatt, trenul te duce mai întâi de la Matterhorn la Matter Valley, unde vei fi întâmpinat de 15.000 de vârfuri montane, pajiști și ape curgătoare. Veți găsi, de asemenea, cele mai înalte podgorii din Europa, precum și Cheile Rinului, pe care mulți îl numesc Marele Canion elvețian.
Mulți pasageri ai trenului Glacier Express preferă să rămână o noapte în oraș pentru a explora Cheile Rinului cu barca de rafting sau cu bicicleta dacă vizitează vara.

Dar înainte de a pleca de la Zermatt, unii merg într-o excursie la Matterhorn. Zermatt se află la poalele celor mai înalți munți din lanțul alpin, cu Matterhorn, Weisshorn și Monte Rosa toate în imediata apropiere.

De la Brig la Andermatt

De la Brig la Andermatt, trenul traversează râul Ron și Valea Ronului de Sus. Glacier Express trece apoi prin Pasul Furka către orașele Realp și Andermatt. Pasagerilor le este recomandat să așeze pe partea dreaptă a trenului pentru putea admira priveliștile spectaculoase.

Dacă sunteți un fan al naturii și al în aer liber, atunci cu siguranță veți dori să faceți o excursie de-a lungul ghețarului Aletsch. Drumeția va dura puțin mai puțin de 3 ore și include 2 plimbări cu telecabina pentru a vă trage un aer. Începând cu o telecabină până la Bettmerhorn, te vei trezi mergând paralel cu ghețarul Aletsch și, pe măsură ce îți continui drumul, vei găsi Lacul Marjelen.

După care, continuați spre lacul mai mare Vorder și traversați tunelul pietonal întunecat de 1 km pentru a ajunge la ghețarul Fiescher, valea Fiescher și valea Ronului de Sus. Apoi puteți alege să luați o telecabină până la Eggishorn pentru o vedere diferită asupra ghețarului Aletsch.

De la Andermatt la Chur

Orașul Andermatt este situat la poalele pasului Oberalp, care leagă Disentis de Andermatt. Această etapă a călătoriei cu trenul este cu adevărat punctul culminant pe măsură ce traversați Alpii la cea mai înaltă altitudine și anume Pasul Oberalp situat la 2033 de metri înălțime. Apoi coboară până la altitudinea cea mai scăzută de la Chur.

De la Chur la St. Moritz

Viaductul Landwasser este cea mai uimitoare construcție dintre Thusis și St Moritz și probabil una dintre cele mai emblematice imagini pe care le-ați văzut. Acest viaduct din piatră naturală se extinde într-o curbă peste valea Landwasser și într-un tunel într-un munte din stâncă.

La sosirea la St Moritz, oraș plin de farmec și stațiune montană, există câteva lucruri pe care trebuie să le explorați. În primul rând, îndreptați-vă către Muottas Muragl, un loc de atracție din zona de sud, deasupra Văii Engadinei Superioare și a lacurilor sale. Aici puteți experimenta una dintre cele mai rapide pârtii de săniuș din Elveția, coborând 718 de metri în 4,2 km.

Trenul Glacier Express, un simbol al evoluției tehnologice în Europa

Primul Glacier Express a intrat în funcțiune la data de 30 iunie 1930, la 07:30, în Zermatt. Inițial, a fost operat de trei companii de cale ferată: Visp-Zermatt-Bahn (VZ), Furka Oberalp Bahn (FO) și RhB. Din 2003, trenul este operat de RhB și MGB, care a apărut în urma fuziunii dintre BVZ și FO. Din 2017 Glacier Express AG, deținută de cei doi foști operatori, conduce trenul cu același nume.

Întreaga linie este cu ecartament metru (cală ferată cu ecartament îngust), cu 23,9 kilometrifolosind sistemul cu cremalieră și pinion atât pentru urcarea pantelor abrupte, cât și pentru controlul coborârii.

Povestea restaurării unui fragment din istorie. Drezina Buick a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, pusă în funcțiune după aproape un secol

La începutul lunii iunie 1930, traseul Bahnul Visp–Zermatt a fost extins la Brig prin deschiderea unei linii cu ecartament metru de-a lungul Văii Ronului între Visp și Brig. Pentru prima dată, a fost fezabil să se opereze vagoane calea feroviară de la Zermatt la St. Moritz, dus-întors. La 25 iunie 1930, primul tren cu astfel de autocare a pornit de la Zermatt la St. Moritz, sub numele Glacier Express. Numele noului tren a onorat ghețarul Rhone, care se află lângă Gletsch, pe pasul Furka.[2]

Până în 1982, Glacier Express a funcționat doar în lunile de vară, deoarece Pasul Furka și Pasul Oberalp erau ambele înzăpezite iarna. Inițial, trenul a fost format din vagoane de salon și vagoane de pasageri de clasă I și clasa a treia, furnizate de toate cele trei companii feroviare participante. Între Chur și Disentis/Mustér, pasagerii s-au putut bucura de un prânz cald într-un vagon restaurant Mitropa.

În primii ani ai Glacier Express, locomotivele electrice erau folosite pentru a transporta Glacier Express pe două rute, iar locomotivele cu abur erau folosite doar pentru o singură rută. Acest lucru s-a schimbat în 1941-1942, când a fost instalată catenaria aeriană pe FO, permițând funcționarea complet electrică pe toată lungimea traseului. Cu toate acestea, nu au fost operate trenuri directe între 1943 și 1946, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

La reluarea trenurilor zilnice în 1948, serviciul de vagon-restaurant a fost extins de la Disentis/Mustér până în vârful pasului Oberalp. Între anii 1950 și 1970, atât BVZ, cât și RhB au introdus noi clase de locomotive care, atunci când sunt atașate la Glacier Express, au permis reducerea timpilor de program. Între timp, serviciul de vagon restaurante a fost extins în continuare, la Andermatt.

În 1981, o epocă Glacier Express a luat sfârșit, cu închiderea definitivă pentru iarnă a liniei FO peste Pasul Furka și prin Tunelul Furka Summit, între Oberwald și Gletsch. În iunie 1982, acea linie FO a fost înlocuită cu tunelul de bază Furka recent deschis. În consecință, Glacier Express nu numai că s-a deconectat de la ghețarul Rhone omonim, dar și acum, pentru prima dată, ar putea fi operat pe tot parcursul anului.