Cum arată duşul din avionul cu catre Klaus Iohannis călătoreşte în Africa. Imagini cu luxul din interiorul aeronovei închiriate de Cotroceni

Scopul vizitei este să ”relanseze” dialogul politic și să ”redinamizeze relațiile economice și sectoriale”, anunță Cotroceniul. Guvernul va da 6,7 milioane de lei Administrației Prezidențiale pentru transport înainte de turneul în Africa, unde președintele Iohannis vizitează patru țări cu profil turistic

12 nov. 2023, 18:29

Președintele Klaus Iohannis va pleca pentru nouă zile în Africa, unde va vizita patru țări, cu un avion Gulfstream G550, închiriat de la Global Jet Luxemburg.

Chiar dacă e mic, avionul cu care va călători domnul președinte în perioada 14-23 noiembrie 2023 în Africa este foarte bine dotat, are inclusiv duș, potrivit BoardingPass.

Călătoria va începe luni, 13 noiembrie 2023, de la aeroportul din Sibiu, însă în acest moment este neclar dacă avionul privat va efectua și o oprire la București, mai scrie sursa citată.

Gulfstreamul G550 închiriat de la Global Jet poate transporta maximum 13 pasageri, iar o parte dintre scaunele avionului se pot transforma în două paturi pentru o persoană și alte două paturi duble.

Autonomia de zbor a acestui avion este de 12.500 de kilometri, fiind suficientă pentru a zbura din Sibiu fără escală până aproape de Antarctica.

Conform Administrației prezidențiale, Iohannis se va afla în Africa în perioada 14-23 noiembrie, unde va face o serie de vizite: vizite de stat în Kenya, Tanzania și Cabo Verde şi vizită oficială în Senegal.

Un brad secular, tăiat de Crăciun, provoacă tensiuni fără precedent între Austria şi Italia. S-a ajuns la Curtea de Justiţie

Autonomia de zbor a acestui avion este de 12.500 de kilometri, fiind suficientă pentru a zbura din Sibiu fără escală până aproape de Antarctica.
Totuși, președintele României nu va ajunge atât de aproape de Polul Sud; vizitele oficiale vor avea loc în Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal, potrivit Administrației Prezidențiale.

Guvernul va da 6,7 milioane de lei Administrației Prezidențiale pentru transport înainte de turneul în Africa, unde președintele Klaus Iohannis vizitează patru țări cu profil turistic

Guvernul va aloca Administrației Prezidențiale suma de 6,7 milioane de lei pentru transport și bună funcționare, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Alocarea suplimentară față de bugetul instituției vine înainte ca președintele Klaus Iohannis să plece într-un turneu de nouă zile în Africa, unde va vizita Capul Verde, Tanzania, Kenya și Senegal – țări cu profil turistic.

Administrația Prezidențială a cheltuit deja sume semnificative în acest an pentru precedentele turnee ale președintelui Iohannis în America de Sud și Asia.

De remarcat că România nu are reprezentanță diplomatică în două din cele patru țări ce vor fi vizitate de Iohannis: Cabo Verde și Tanzania. Cabo Verde (Capul Verde) este una dintre cele mai mici țări africane, cu o populație de circa jumătate de miliona de locuitori, și este formată dintr-un grup de zece insule din Oceanul Atlantic.

Klaus Iohannis: „România are nevoie de o politică fiscală coerentă. Implementarea PNRR întâmpină dificultăţi”

Turneele prezidențiale au fost criticate atât pentru cheltuiala cu aeronavele private, cât și pentru lipsa de rezultate palpabile.

Vizitele lui Iohannis în cele patru țări africane Africa sunt primele la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, potrivit comunicatului citat.

Scopul vizitei este să ”relanseze” dialogul politic și să ”redinamizeze relațiile economice și sectoriale”, anunță Cotroceniul. Comunicatul Administrației Prezidențiale nu indică cine va mai călători alături de președinte, dacă din delegație fac parte miniștri sau reprezentanți ai mediului de afaceri.

O nouă investigație Recorder arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro. Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.

Cât au costat zborurile private ale lui Iohannis / Turneul asiatic a costat bugetul de stat peste un milion de euro

Jurnaliștii de la Recorder arată că zborul lui Iohannis la un dineu din Rotterdam, cu un avion cu dormitor aerian (deși zborul a durat doar două ore), cu un echipaj format din trei oameni și șase pasageri, a costat 170.000 de euro.

Zborul București – Reykjavik – Sibiu, la o reuniune internațională a liderilor de stat: peste 260.000 de euro.

Turneul asiatic și sud-american al președintelui Iohannis, cu un ocol la Sibiu, a costat peste un milion de euro, conform jurnaliștilor de la Recorder.

Costurile sunt asemănătoare și în cazul vizitei președintelui în America Latină: Brazilia, Chile și Argentina: aproximativ 1,2 milioane de euro.

Legea spune că șeful instituției (în acest caz Administrația Prezidențială) întocmește o listă a informațiilor care trebuie secretizate la nivelul instituției. „Lista cu secrete de serviciu din Administrația Prezidențială a fost aprobată (…) prin Ordin emis de ordonatorul principal de credite al Administrației Prezidențiale – domnul George Vlad Duhan, consilier prezidențial”, se arată într-un răspuns pentru Recorder al președinției.