Cum arată noua formulă de calcul a vechimii în muncă. Noile modificări aduc clarificări și ajustări în calculul stagiului de cotizare.
Un nou ordin emis de președintele Casei Naționale de Pensii transformă zilelor lucrătoare în zile calendaristice, pas esențial în calculul corect al stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, scrie click.ro.
Mai exact, ordinul emis de președintele Casei de Pensii prevede următoarele lucruri:
Determinarea zilelor lucrate într-o lună, exprimate în zile lucrătoare;
Transformarea acestora în zile calendaristice, în funcție de durata lunii respective;
Conversia zilelor calendaristice în luni întregi pentru a calcula stagiul anual;
Calcularea vechimii totale în ani, luni și zile.
Această metodă se aplică doar perioadelor de cotizare după 31 martie 2001.
Noua formulă de calcul a vechimii este următoarea: Zile calendaristice = (Zile lucrate × Zile calendaristice în lună) ÷ Zile lucrătoare din lună
De exemplu, dacă ai lucrat 20 de zile într-o lună cu 30 de zile calendaristice și 22 de zile lucrătoare, calculul este următorul:
(20 × 30) ÷ 22 = aproximativ 27,27 zile calendaristice
Pentru a afla câte luni de vechime ai într-un an, se împarte totalul zilelor calendaristice la media lunară de 30,42 zile: 334 ÷ 30,42 ≈ 10 luni și 29 de zile de vechime.
Asta înseamnă că, deși un an are 12 luni, în exemplul de mai sus ai acumulat vechime echivalentă cu aproape 11 luni întregi.
Sunt avantajați de noua formulă de calcul următoarele persoane: salariații care au lucrat mult într-o lună cu puține zile lucrătoare, cei cu program de muncă variabil (reducere/normal), care obțin acum o conversie mai echitabilă și persoanele care au contribuit la sistemul public după 1 aprilie 2001, perioada în care se aplică noua formulă.
În multe cazuri, acest nou calcul poate duce la recunoașterea unei vechimi mai mari, deci și la pensii mai mari. Pentru perioadele de cotizare anterioare datei de 1 aprilie 2001, se aplică în continuare vechea metodologie de calcul.