Cum arată planeta Marte. Fotografie realizată cu o rezoluţie de 1,8 miliarde de pixeli VIDEO

Roverul Curiosity, trimis de NASA pe Marte, a realizat fotografia cu cea mai amre rezoluţie, 1.8 miliarde de pixeli, obiţinută vreodată până în acest moment pe "Planeta Roşie".  

RomaniaTV.net
06 mart. 2020, 16:18
Cum arată planeta Marte. Fotografie realizată cu o rezoluţie de 1,8 miliarde de pixeli VIDEO

Fotografia este compusă din peste 1.000 de imagini realizare în perioada celebrei vacanţie de Thanksgivind din anul 2019 şi asamblate în următoarele luni. Imaginea panoramică, publicată de NASA pe site-ul său pe 4 martie, prezintă un peisaj marţian la o rezoluţie de 1,8 miliarde de pixeli. 

Citeşte şi: NASA e în căutare de astronauţi pentru o misiune pe Marte. Există şi condiţii de angajare

O cameră instalată pe roverul american, Mastcam, a utilizat lentilele sale telescopice pentru a produce imaginea panoramică. Curiosity s-a bazat şi pe lentilele sale cu unghi mediu pentru a obţine o rezoluţie mai mică, o panoramă de 650 de milioane de pixeli, ce include puntea roverului şi braţul său robotizat.

Ambele imagini panoramice prezintă “Glen Torridon”, o regiune aflată lângă Muntele Sharp explorat de roverul Curiosity. Fotografiile au fost făcute între 24 noiembrie şi 1 decembrie, când inginerii din acest proiect se aflau în vacanţa de Thanksgiving. Rămânând nemişcat şi având puţine sarcini de îndeplinit până la întoarcerea din vacanţă a inginerilor de la NASA, roverul a avut rara ocazie de a fotografia peisajul din jurul său din exact acelaşi punct, timp de mai multe zile la rând.

Curiosity a avut nevoie de peste şase ore şi jumătate, timp de patru zile, pentru a realiza acele imagini individuale. 

“Când cei mai mulţi din echipa noastră erau acasă şi savurau curcanul de Thanksgiving, Curiosity a produs acest veritabil ospăţ pentru ochi. A fost pentru prima dată pe durata acestei misiuni când ne-am dedicat operaţiunile pentru a obţine o imagine panoramică la 360 de grade”, a declarat Ashwin Vasavada, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, centru al NASA şi coordonator al misiunii roverului Curiosity.

În anul 2013, Curiosity a produs o imagine panoramică de 1,3 miliarde de pixeli, folosind ambele sale camere Mastcam.