Cum calculezi corect caloriile alimentelor din farfurie astfel încât să mănânci pe săturate fără să te îngraşi. Explicaţiile Mihaelei Bilic

Nutriţionistul Mihaela Bilic explică modul în care trebuie calculate caloriile alimentelor pe care le consumăm astfel încât să ne săturăm, dar să nu ne îngrăşăm.

09 apr. 2022, 21:32
Cum calculezi corect caloriile alimentelor din farfurie astfel încât să mănânci pe săturate fără să te îngraşi. Explicaţiile Mihaelei Bilic

Cum calculezi corect caloriile. Reputatul nutriţionist spune că una dintre noţiunile de bază ale nutriţiei este densitatea calorică. De aceasta trebuie să ţinem cont atunci când ne propunem să mâncăm sănătos sau să slăbim. Concret, raportându-ne la densitatea calorică, ar trebui să privilegiem alimentele care conţin puţine calorii, dar au un volum mare, cum ar fi ructele şi legumele, laptele şi iaurtul, ciorba şi salatele.

Densitatea calorică este o noţiune de bază în nutriţie. Ea reprezintă raportul dintre conţinutul de calorii şi volumul unui aliment. Cu cât densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare. Caşcavalul de exemplu are volum mic şi calorii multe, 1/2kg de caşcaval înseamnă o rotiţă cât un pumn şi aproape 400 calorii.

Citeste si Cum să slăbeşti cu fast-food. Recomandarea nutriţionistului Mihaela Bilic: „Există tendinţa diabolizării mâncării, dar totul este despre cantitate. Slăbitul este benefic pentru organism indiferent cum îl obţii”

Oleaginoasele de tip seminţe, nuci, migdale sau ciocolata sunt şi ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100 g înseamnă 650 calorii. Toate produsele uscate şi deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiţi sau sticksuri, au în medie 450 cal/ 100 g”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

La polul opus se află alimentele care conţin un procent mare de apă şi care au volum mare, dar calorii puţine, cum sunt fructele şi legumele, laptele şi iaurtul, ciorba şi salatele. Tot în această categorie intră şi produsele ”aerate”, de tipul pâinii albe, pufuleţilor sau îngheţatei, care şi ele au densitate calorică mică.

Cum calculezi corect caloriile din farfurie

Pentru că este 100% grăsime, câteva linguri de ulei ajung repede la 500 calorii, având cea mai mare densitate calorică și 900 cal/ 100 g. Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii.

Cel mai sigur pentru siluetă este să umpleți stomacul cu legume, au volum mare și sub 30calorii / 100 g. Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga ajutăşi ele la instalarea rapidă a senzaţiei de saţietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de două ori mai concentrate în calorii.

În final, Mihaela Bilic atrage atenţia asupra faptului că mâncarea dietetică nu este în mod obligatoriu şi sănătoasă.

Citeste si Dieta de primăvară recomandată de Mihaela Bilic: spectacol de verdeţuri în farfurie

Dacă țineți la sănătate și la siluetă, e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți.

Alegeți alimente simple, cât mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți. Însă, a mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii!”, explică Mihaela Bilic.