Cum combați retenția de apă din organism. Trei lucruri pe care trebuie să le faci ca să scapi rapid de senzația de mâini și picioare umflate

Căldura, fluctuațiile hormonale, excesul de sare, administrarea de medicamente pe bază de progesteron sau corticosteroizi sunt factori favorizanți ai retenției de apă din organism. Acest exces de apă din țesuturi poate fi localizat - putem avea degetele sau gleznele umflate sau pungi sub ochi - sau generalizat, în tot corpul.
Alina Costache
17 mai 2024, 18:19
Cum combați retenția de apă din organism. Trei lucruri pe care trebuie să le faci ca să scapi rapid de senzația de mâini și picioare umflate

Retenția de apă din organism este o problemă cu care se confruntă mulți dintre noi. Când fenomenul se manifestă brusc, este necesară prezentarea la medic pentru a elimina simptomatologia unei eventuale boli (tensiune arterială crescută, insuficiență cardiacă sau renală etc). În caz contrar, excesul de apă poate fi eliminat prin mișcarea mai multă și hrana mai sănătoasă.

Cum combați retenția de apă din organism

Foarte eficient împotriva excesului de apă din organism este consumul de legume bogate în potasiu. Alături de sodiu, potasiul gestionează echilibrul hidric și acido-bazic al organismului. Acest mineral prețios este esențial pentru buna funcționare a rinichilor, reduce retenția de apă prin scăderea nivelului de sodiu și creșterea producției de urină.

Aportul de potasiu recomandat este de 3.500 mg pe zi. Dacă îți plac algele marine, cu atât mai bine! Acestea sunt sursa-vedetă!

Alte legume bogate în potasiu sunt: sparanghel, anghinare, castraveți, fenicul, rucola, avocado, ardei, dovlecel, spanac, ciuperci, praz și tot felul de ierburi aromatice.

Citeste si Dieta prin care scapi de balonare și retenție de apă. Cori Grămescu: „Eu am slăbit 40 de kilograme”

Digestia încetinită favorizează reținerea apei în corp. Pentru a facilita activitatea organelor digestive, este necesară reducerea cantităților de alimente. Condimentele sunt și ele bine-venite. Pentru accelerarea digestiei, consumă la fiecare masă două porții de alimente solide (fierte sau crude), o porție de lichid (apă, ceai de plante, bulion de legume) și… o porție de „gol”, ceea ce înseamnă, conform dieteticii asiatice, că trebuie să încetezi să mănânci înainte să te simți sătul.

De asemenea, presară pe alimentele pe care le consumi un amestec format din 1 lingură de seminte de fenicul, coriandru, chimen, piper de Sichuan, anason.

Excesul de sare este una dintre cauzele majore ale retenției de apă, deoarece reține apa în țesuturi. Iar dacă ți se face sete după ce ai mâncat sărat, este pentru că organismul are nevoie de apă pentru a elimina excesul de sodiu. Noi consumăm în medie 12 g de sare pe zi în timp ce OMS recomandă sub 6 g!

Citeste si Indicele de masă corporală, interpretat de un medic endocrinolog. Când sunt de vină hormonii pentru kilogramele în plus

Trei sfaturi pentru a combate rapid excesul de apă din organism

  1. Limitează alimentele industriale și diminuează consumul de sare! Poți încerca să înlocuiești sarea cu clorură de potasiu sau, mai bine, cu citrat de potasiu.
  2. Bea apă! Nu doar atunci când ți-e sete și nici măcar urmând celebra recomandare „2 litri pe zi”. Cel mai bun indicator al hidratării suficiente, adică capabil să compenseze pierderile de apă în funcție de temperatură și activitate, este cantitatea de urină. Diureza perfectă trebuie să fie în jur de 1,5 l. Dacă suntem sub aceasta, atunci trebuie să bem apă.
  3. Gătește cât de mult poți acasă și limitează-ți drastic mâncatul în oraș! Gătind acasă, poți controla cantitatea de sare pe care o adaugi în mâncare, pe câtă vreme mâncarea de la restaurant sau cea livrată prin firmele de catering conține tot felul de condimente menite să îi îmbunătățească gustul.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare