Cum decurg călătoriile cu avionul pe timp de pandemie de coronavirus

Aproximativ toate granițele europene au fost deschise, iar zborurile sunt reluate încet-încet. Călătorii trebuie să ține cont de mai multe aspecte în cazul călătoriilor cu avionul, dar și riscurile la care se expun.  Iată câteva sfaturi utile prezentate de site-ul dw.com.

RomaniaTV.net
21 iun. 2020, 07:32
Cum decurg călătoriile cu avionul pe timp de pandemie de coronavirus

Turiştii care doresc să călătorească în aceste zile în Uniunea Europeană cu avionul ar trebui să fie informaţi nu doar cu privire la prevederile anti-coronavirus din ţările de destinaţie, ci şi privind măsurile speciale în vigoare pe aeroporturi.

Citește și: Epidemiolog, despre concendiu în vremea pandemiei: Nu este anul acesta o recomandare

Ce se întâmplă în aeroport

În toate aeroporturile europene este obligatorie purtarea măștii faciale de protecție, ”din momentul în care pătrundem în terminal și până la părăsirea terminalului din aeroportul de destinație”, prevede Uniunea Europeană referitor la călătoriile cu avionul în timpul pandemiei de coronavirus.

Excepţie fac copiii sub şase ani şi persoanele care din motive de sănătate nu pot purta mască. De asemenea, călătorilor li se recomandă să schimbe masca din patru în patru ore și să își spele și dezinfecteze mâinilor. Este recomandabil că pasagerii să aibă în bagaj câteva măști de rezerva, deoarece la durata zborului trebuie adăugată și perioada petrecută în aeroport.

Schimbările de la predarea bagajului și până la îmbarcare

Majoritatea aeroporturilor nu vor mai permite decât un singur bagaj de mână la bord. În acest fel, ar putea fi limitat pericolul contaminării în timpul controalelor de securitate. Atât la check-in cât şi la controalele de securitate se va respecta distanţa de cel puţin 1,5 metri.

Prin marcaje se indică pasagerilor cum ar trebui să stea la coadă, păstrându-se distanţa reglementară. Este prevăzută totodată deschiderea mai multor ghişee de check-in şi blocarea unora din scaunele din sălile de aşteptare.

Controalele de sănătate în aeroporturi

Controalele realizate cu camere de termoviziune sau măsurarea temperaturii nu sunt obligatorii în aeroporturile germane. În cazul în care situaţia s-ar schimba, aeroporturile sunt pregătite şi pentru controalele de sănătate, a anunţat asociaţia aeroporturilor germane ADV. În alte țări europene astfel de controale se efectuează.

Lufthansa intenţionează să ofere pasagerilor posibilitatea de a face teste de coronavirus. Potrivit săptămânalului „Der Spiegel”, compania germană de zbor va face posibile aceste servicii deja în luna iunie sau la începutul lui iulie pe aeroporturile din Frankfurt şi München. Rezultatul testelor s-ar obţine în decurs de patru ore. Potrivit unui purtător de cuvânt al Lufthansa, oferta este adresată mai ales pasagerilor care călătoresc în ţări în care, la intrare, li se solicită un astfel de test.

Pericol de infectare la bordul aeronavei

Pericolul de infectare cu coronavirus este foarte redus, susţin companiile aeriene şi producătorul Airbus. Aceasta pentru că în cabina de zbor aerul circulă în permanență de sus în jos. În acest fel, stropii de respiraţie sunt împinşi spre podea şi nu ajung în dreptul feţei pasagerilor învecinaţi.

„Pericolul unei contaminări prin aer într-o cabină de zbor este la fel de redus ca într-o sală de operaţie a unei clinici germane”, asigură compania aviatică Condor pe pagina sa web.

Locuri libere între pasageri

Autoritatea pentru securitatea călătoriilor cu avionul a UE recomandă, însă companiile de zbor nu sunt obligate să ia această măsură, ci o vor face doar în funcţie de numărul pasagerilor. Niciun pasager nu are dreptul la un loc liber lângă el, ceea ce înseamnă că nu va putea fi respectată întotdeauna distanţa de un metru şi jumătate faţă de vecinul său de rând.