Epidemiolog, despre concendiu în vremea pandemiei: Nu este anul acesta o recomandare

Medicul epidemiolog Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat faptul că românii nu ar trebui să renunțe la vacanțe în această vară,  "dar există niște reguli care ar trebui aplicate din convingere". 

RomaniaTV.net
20 iun. 2020, 07:42
Epidemiolog, despre concendiu în vremea pandemiei: Nu este anul acesta o recomandare

Medicul epidemiolog susține că românii nu ar trebui să renunțe la vacanțe în acest an și ar trebui să opteze pentru un concediu în țară.

”Într-o țară sau într-o zonă turistică unde vin oameni din diverse țări, controlul este mai greu de realizat. Ieșirea în afara țării, mai ales în țările care au fost foarte afectate, nu este anul acesta o recomandare”, spune medicul epidemiolog.

Conform epidemiologului, vacanțele în țară sunt recomondate pentru că este cunoscută situația și evoluța anumitor zone, dar și numărul de cazuri. 

Citește și: Vouchere de vacanţă 2020. Lista completă a unităţilor care acceptă tichetele de vacanţă

”Primul, că suntem, să zicem, în bula noastră națională, în care știm cam care este situația și evoluția, știm că sunt anumite zone unde numărul de cazuri este mai mare, altele unde este mai mic. Sigur că vom căuta zonele unde numărul cazurilor este mai mic. Și, pe de altă parte, mai este și aspectul etic, care ține de susținerea turismului românesc. De ce să mă duc în Maldive, când pot să mă duc, să zicem, pe o plajă elegantă de pe litoralul românesc” , susține medicul.

De asemenea, Doina Azoicăi nu recomandă ieșirea în afara țării pentru vacanțe, în special în zonele care au fost foarte afectate de pandemia de coronavirus.

„În principiu, ieșirea în afara țării, mai ales în țările care au fost foarte afectate, nu este anul acesta o recomandare. Și chiar s-a comunicat acest lucru din partea acelui grup tehnic. De aceea este grup tehnic, pentru că se bazează pe niște considerente științifice, profesionale”, afirmă Doina Azoicăi.

Citește și: Încă un spital din Bucureşti nu mai are locuri pentru pacienţii cu coronavirus. Situaţie tragică

Președintele Societății Române de Epidemiologie susține că riscul de infectare este peste tot, iar controlul este mai greu de realizat.

„Peste tot riscul de infectare încă există. În general, în acest moment, ratele de transmitere sunt în jurul cifrei 1. Dar, din cauză că într-o țară sau într-o zonă turistică vin oameni din diverse țări, controlul este mai greu de realizat. Poate vin oameni și din Spania, și din Italia, și din Statele Unite pentru turism și atunci este mult mai greu de monitorizat problema aceasta” , a declarat Doina Azoicăi.

Medicul epidemiolog dă exemplul Greciei, care „și-a deschis porțile pentru că ei trăiesc aproape numai din turism, dar deja sunt anunțate creșteri ale numărului de cazuri la persoane care au frecventat Grecia.”

De asemenea, epidemiologul recomandă zonele mai puțin aglomerate, dar și distanțarea socială.

„Dacă înainte, pe plaje erau om lângă om, acum nu mă voi duce eu, ca individ, acolo unde știu că nu sunt asigurate condițiile care au fost foarte bine precizate – o distanță de un metru, un metru și jumătate între șezlonguri, frecventarea cluburilor supra-aglomerate nu este recomandată. Pentru că știți bine cum arăta litoralul în alți ani, era o densitate foarte mare de persoane” , susține medicul.