Cum decurg negocierile pentru achiziţia Telekom de către Orange. Ministrul Bode: „Vom avea un cuvânt greu în viitoarea entitate”

Negocierile pentru achiziţia Telekom de către Orange sunt într-un stadiu avansat şi într-o direcţie pozitivă pentru ţara noastră, a declarat ministrul Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru Hotnews.ro.

RomaniaTV.net
05 nov. 2020, 21:57
Cum decurg negocierile pentru achiziţia Telekom de către Orange. Ministrul Bode: „Vom avea un cuvânt greu în viitoarea entitate”

„În niciun moment nu ne-am pus problema să înstrăinăm participația minoritară în Telekom România. Vă asigur că am depus eforturi consistente și statul va rămâne în viitoarea entitate și, mai mult decât atât, va avea un cuvânt foarte important de spus„, a precizat ministrul pentru sursa citată.

Statul român deține 45,99% din acțiunile Telekom România Communications (fostul Romtelecom), pachetul majoritar de acțiuni fiind deținut de grupul elen OTE. Acționarul principal al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.

Grecii au agreat vânzarea operațiunilor fixe din România către grupul francez Orange, doar că un cuvânt important de spus în tranzacție îl are și statul român.

După cum v-am spus cu alte ocazii, gestionarea participației statului la Telekom Romnia a fost una dintre prioritățile mele. Intenția OTE Group de a-și vinde participația majoritară în Telekom România este evidentă, fiind o decizie strategică luată la nivel de grup. Vă asigur că negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român. În niciun moment nu ne-am pus problema să înstrăinăm participația minoritară în Telekom România. Vă asigur că am depus eforturi consistente și statul va rămâne în viitoarea entitate și, mai mult decât atât, va avea un cuvânt foarte important de spus. Sunt foarte încrezător în succesul demersului nostru, dar mai multe nu pot să comentez pe marginea acestui subiect în momentul de față„, a declarat Lucian Bode pentru HotNews.ro.

Citeste si Programul ”Rabla pentru electrocasnice” se suplimentează cu două categorii de produse: laptopuri şi tablete

În luna august din acest an, Orange a semnat un acord de principiu cu statul român pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România, statul român urmând să dețină 20% din acțiunile noii entități create, potrivit unor surse guvernamentale.

Potrivit surselor, operațiunile mobile din Telekom România ar putea fi cumpărate ulterior de către DIGI/RCS&RDS.

Alte surse apropiate procesului au declarat joi pentru HotNews.ro că „oficialii Orange au avut în luna septembrie din acest an o întâlnire informală cu oficialii ANCOM – autoritatea de reglementare în comunicații, pentru a clarifica anumite aspecte juridice„.

Oficialii Orange au întrebat la Autoritatea de reglementare în Comunicațiii (ANCOM) dacă se pot cesiona resursele de numerotație ale Telekom și când. Reprezentanții ANCOM le-au precizat că acest lucru se poate după ce semnează contractul și Comisia Europeană aprobă tranzacția. Este clar că cele două companii vor să facă tranzacția, dar nu a fost prezentat niciun document semnat la acea întâlnire„, au declarat joi pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

CITESTE SI 

O nouă linie de metrou în Bucureşti. Va lega Gara de Nord – Gara Progresul şi va avea 13 staţii. Vezi traseul M4

În luna septembrie a anului trecut grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România, dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, potrivit unor surse apropiate procesului.

În luna ianuarie 2020, Lucian Bode a declarat într-un interviu HotNews.ro că au avut loc discuții privind o eventuală vânzare a acțiunilor DT/OTE la Telekom România, și că statul român, acționar minoritar, analizează în prezent cu mare atenție ce se întâmplă.

Anul acesta, industria telecom va fi marcată de două evenimente majore: Unul din cei patru mari operatori vrea să iasă din piață și al doilea este licitația pentru noile frecvenţe pentru servicii 5G, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.