Cum decurge donatul de plasmă pentru pacienţii infectaţi cu COVID. Experienţa unui bucureştean: „Pare mult, am trecut prin chestii”

Un bucureştean a povestit prin intermediul unei postări pe Facebook cum a donat plasmă pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus. Bărbatul susţine că procesul este asemănător cu donatul de sânge şi durează 40 de minute, timp în care donezi 600 ml de lichid galben-tulburel.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 11:10
Cum decurge donatul de plasmă pentru pacienţii infectaţi cu COVID. Experienţa unui bucureştean: „Pare mult, am trecut prin chestii”

Cantitatea de 600 ml înseamnă trei doze de tratament pentru o persoane infectată cu coronavirus cu simptome grave. Cătălin oferă sfaturi persoanele care doresc să doneze şi susţine că înainte cu o zi şi dimineaţă trebuie mâncate produse bogate în fier, fructe şi legume, însă nu grăsimi.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre stimulentele pentru donatorii de plasmă: „Cum să fie mită electorală salvarea a mii de vieţi?”

„În total dai cam 600ml de lichid galben-tulburel. Pare mult, dar n-am avut nicio problemă. Și cantitatea asta înseamnă 3 doze de tratament pentru cineva care e acum internat în spital cu simptome severe. Mănânci bine ziua dinainte, dimineața dinainte și după. Preferabil ceva cu fier. Te scalzi în lichide, fructe, ce vrei tu. Dar nu grăsimi. În special nu înainte”, a povestit acesta.

În ceea ce priveşte durerea, Cătălin povesteşte cum a simţit când a fost introdus acul în venă şi în momentul în care returnează sângele rece în venă. De asemenea, în cazul acestuia nu au existat simptome severe sau ameţeli.

„Simți când introduc acul în venă. Mai simți când returnează sângele mai rece înapoi în venă, dar asta e tot. Nu am avut efecte secundare după, nu mi-a fost rău și nu am amețit” , susţine acesta în mesaj.