Cum depozitezi corect alimentele în frigider

Dacă păstrezi alimentele corect în frigider poți să prelungești durata lor de viață. Urmează acest set de reguli și compartimentează alimentele perisabile astfel încât să nu se strice în doar câteva zile.

29 sept. 2021, 16:45
Cum depozitezi corect alimentele în frigider

Frigiderul este unul dintre electrocasnicele întâlnite în toate bucătăriile, iar de el depinde păstrarea alimentelor în condiții propice pentru a putea fi consumate și după câteva zile. Fie că depozităm în el fructe, legume, băuturi sau mâncăruri gătite, frigiderul are rolul de a le menține în condiții propice pentru a putea fi consumate.

Raftul de sus și de mijloc

Primul raft de sus este pentru depozitarea produselor gata de consum, precum iaurturi, brânzeturi, unt, mâncarea gătită și salatale. Pentru a le prelungi durata de viață acestea trebuiesc acoperite sau păstrate în recipiente sigilate. În acest fel evităm contaminarea lor.

Tot pe aceste rafturi vor fi amplasate și alimentele semipreparate și ouăle.

Raftul de jos

Carnea crudă trebuie păstrată pe raftul de jos, astfel încât să nu se atingă cu alte alimente și pentru a fi evitată contaminarea încrucișată.

Carnea crudă trebuie să fie înfășurată sau într-un recipient închis ermetic.

Ce păstrăm în ușa frigiderului

Ușa frigiderului are spații compartimentate dedicate pentru sticle și borcane. Astfel, aici este recomandat să păstrăm sucurile de fructe și alte recipiente de sosuri.

Tot la capitolul compartimentare este recomandat ca toate caserolele și recipientele de mari dimensiuni să fie amplasate în spate, astfel încât vizibilitatea în interior să nu fie perturbată.

Cum păstrăm fructele și legumele în frigider

Fructele și legumele se depozitează în sertarul dedicat din partea de jos frigiderului. Pentru a le păstra mai mult timp proaspete, este recomandat să înfășurați produsele într-un prosop umed de hârtie. Astfel se va preveni uscarea, iar alimentele vor rămâne proaspete pentru mai mult timp.

Este important de precizat că indiferent de modalitatea în care îți organizezi frigiderul, pentru a evita transferul de bacterii din alimentele crude în cele gătite, acestea nu trebuie depozitate în apropiere.

În cazul în care ai rămas cu jumătate de banană sau un ardei început, Lidl îți oferă câteva sfaturi aici prin care poți să le păstrezi pentru a le refolosi. În cazul legumelor, acestea pot fi tăiate cubulețe și introduse direct în congelator, astfel atunci când vei avea nevoie de ele vor fi gata de introdus în preparatele culinare dorite.

Cum folosim eficient congelatorul

Pentru ca un congelator să dea randamentul maxim este recomandat că acesta să nu fie umplut într-un procent mai mare de 80%.
În cazul în care în acesta ai mai mult spațiu gol, acesta poate fi umplut cu blocuri de gheață. Acestea pot asigura păstrarea temperaturii optime în cazul unei pene de curent sau a unei defecțiuni tehnice.

Sfaturi depozitare alimente în frigider

Societatea Americană de Brânză

recomandă ca brânzeturile să fie scoase din ambalaj și înfășurate în ceară, hârtie pergament sau folii alimentare reutilizabile. În acest fel se va prelungi durata de viață a brânzeturilor și gustul acestora nu se va pierde sau altera.

  •  Carnea crudă nu trebuie păstrată în frigider mai mult de 2-3 zile;
  •  Mâncarea gătită și produsele păstrate în frigider trebuie să fie amplasate în recipiente închise sau să fie acoperite;
  •  Este foarte important să nu introduci în frigider alimente calde. Așteaptă ca acestea să se răcească până la temperatura interioară înainte de a le pune în frigider;
  • În cazul în care vei supraîncărca frigiderul acesta nu va mai avea o circulație optimă a aerului;
  • Nu pune alimentele congelate lângă cele proaspete;
  • După decongelare este recomandat să consumați produsele și să evitați o recongelare;
  • Temperatura recomandată pentru frigider este de 4°C;
  • Temperatura recomandată pentru congelator este de -17°C.