Cum e afectată România de încălzirea globală. Meteorolog Roxana Bojariu: Cele 4 anotimpuri se vor schimba

În cadrul emisiunii Podcastul Observator de la Antena 1, prezentată de Marius Pancu, meteorologul Roxana Bojariu, expert în meteorologie, a vorbit despre efectele încălzirii globale și despre cum afectează acestea planeta, cât de repede accelerează acest fenomen, dar și cum putem să o încetinim.

17 aug. 2022, 20:21
Cum e afectată România de încălzirea globală. Meteorolog Roxana Bojariu: Cele 4 anotimpuri se vor schimba

Meteorologul Roxana Bojariu a menționat că, făcând o retrospectivă a temperaturilor înregistrate în vara acestui an, măsurătorile au fost la extreme, însoțite de umiditate foarte crescută și valuri de căldură persistente care contribuie la încălzirea globală. Conform Roxanei Bojariu, „vorbim nu neapărat despre extreme punctuale, foarte mari, dar avem numărul de zile cu temperaturi care depășesc 35 de grade C. Avem valuri de căldură foarte lungi, persistente… Anul acesta au fost doborâte iar recorduri în vestul țării, am avut 40,3 grade C la Săcuieni. Recordul absolut de 44,5 grade C a fost în Bărăgan, pe 10 august 1951.”

Veri din ce în ce mai calde în România. Cum ne afectează încălzirea globală

Statisticile arată că avem veri din ce în ce mai calde potrivit extremelor, numărul de zile caniculare având un salt semnificativ în ultimii 40 de ani. Odată cu trecerea timpului, verile vor fi mai călduroase, temperaturile minime fiind mai ridicate. În timpul emisiunii Podcastul Ovservator, meteorologul a mai spus și că „în ultimii ani, dacă ne uităm la temperatura medie de vară, vom vedea că verile sunt statistic din ce în ce mai calde. Încălzirea globală nu este uniformă nici în spațiu, nici în timp, pentru că ai factori locali care-ți nuanțează răspunsul la această încălzire globală”.

În România, există mai mulți factori care aduc modificări la nivel climatic, precum arcul Carpaților, care modifică transportul de căldură, vecinătatea mării care aduce influențe în special în zona litoralului, solul foarte nisipos din sudul Olteniei care reține diferit apa și face transferul de căldură altfel decât un sol fertil, toate aceste lucruri contribuind la fenomenele climatice deosebite.

Agricultura va fi și ea afectată de aceste schimbări, deoarece anotimpurile încep să sufere modificări. Cele patru anotimpuri rămân aceleași, dar caracteristicile lor vor fi altele. Vara va dura din ce în ce mai mult, luna septembrie deja se simte precum o lună de vară, iarna va fi mai caldă, iar stratul de zăpadă va fi diminuat, astfel vom avea mai multe ploi decât ninsori. O să existe o perioadă de tranziție, în care agricultura și nu numai vor suferi modificări.

Cum putem să încetinim fenomenul încălzirii globale

Așa cum spune și meteorologul Roxana Bojariu, încălzirea globală nu poate fi oprită, dar trebuie să ne adaptăm schimbărilor rapide care deja au luat avânt. Pentru a contribui la încetinirea încălzirii globale este necesar să luăm în considerare alegerile făcute zilnic și să încercăm să schimbăm obiceiurile pe care ni le-am creat. Deplasarea cu ajutorul mijloacelor de transport sau a unei biciclete/trotinete poate contribui la diminuarea emisiilor de dioxid de carbon. Economisirea de apă și energie poate la rândul ei să ajute la o evoluție mai lentă a încălzirii globale.

Citește și: Prognoza meteo 18 august. Revine canicula, temperaturile vor depăşi iar 38 de grade la umbră. Seara lovesc furtunile

Citește și: Alertă meteo ANM. Furtuni violente şi caniculă în următoarele ore în România. Se vor înregistra până la 40 grade la umbră