Cum eviţi plata unor facturi astronomice. Cum să setezi termostatul de la centrala termică

Iată câteva sfaturi simple, oferite de Engie Romania, furnizor de gaze naturale și servicii tehnice, care ne vor ajuta să evităm risipa și să rămânem cu mai mulți bani în buzunar.

20 oct. 2022, 20:37
Cum eviţi plata unor facturi astronomice. Cum să setezi termostatul de la centrala termică

Centrala termică este cel mai mare consumator de gaze dintr-o locuinţă pe timpul ierii, astfel căm este foarte important să fie folosită astfel încât să nu existe risipă.

  • Atunci când îți alegi temperatura din casă, nu uita că fiecare grad în minus setat la termostat îți reduce consumul cu până la 5%. Două grade în minus în casă înseamnă 10% reducere!
  • Dacă ai o centrală veche și ai posibilitatea să o înlocuiești, trebuie să știi că una nouă, în condensație, consumă cu până la 20% mai puțin.
  • Nu opri centrala dacă pleci de acasă pentru puțin timp. Locuința se va răci brusc și va fi nevoie de mai multă energie să o încălzești la loc. Dacă pleci pentru mai mult de 24 de ore, e bine să reduci temperatura la 16°C.
  • Folosește un capac atunci când gătești. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus. Dacă este posibil, alege să gătești două preparate la cuptor în același timp.
  • Alege să înlocuiești baia în cadă cu dușul rapid.

Greșeala pe care o faci iarna, când pornești centrala termică. Încarcă semnificativ factura

Una dintre greșelile frecvente atunci când vine vorba de centrala termică este oprirea acesteia în momentul în care plecăm de acasă, în încercarea de a face economie.

Specialiștii spun că, astfel, consumăm mai mult decât dacă centrala ar rămâne pe o temperatură constantă de 18-19 grade. Și asta deoarece consumul crește semnificativ pentru a încălzi casa atunci când temperatura este una foarte scăzută.

Iată câteva sfaturi pentru a economisi energie, fără a suferi însă de frig.

Sfatul 1: Centrala termică trebuie să aibă un termsotat de ambient

Dacă îți dorești costuri reduse pentru încălzirea casei tale, este bine să beneficiezi de ajutorul unui termostat de ambient cu care poți controla eficient consumul centralei termice. Instalează, așadar, un termostat ambiental care te va ajuta să reglezi temperatura în interiorul locuinței pe toată durata zilei, chiar și atunci când nu ești acasă!

Sfatul 2

Un randament cât mai ridicat este necesar pentru funcționarea eficienta a centralelor cu condensare. Pentru ca acest randament să poată fi mărit, îți recomandăm să păstrezi o temperatura a agentului termic de până la maximum 55 de grade Celsius.

Sfatul 3

Dacă centrala termică pierde presiune și aceasta presiune scade sub valoarea de 0,5 bari, trebuie neapărat să identifici eventualele pierderi de apă ale instalației de radiatoare. Daca nu poți face tu acest lucru, te sfătuim sa contactezi de îndată personalul tehnic specializat pentru remedierea avariei.

Sfatul 4

E bine să știi că în situația în care presiunea în centrala termică atinge o valoare peste 2,5 bari, este necesară golirea instalației pe la robinetul de golire al centralei până când valoarea presiunii devine 1,5 bari. Dacă în continuare presiunea crește, robinetul de încărcare cu apă a instalației trebuie să fie închis, iar dacă există variații ale presiunii în centrala termică trebuie să soliciți intervenția unui specialist care va verifica presiunea aerului în vasul de expansiune.

Sfatul 5

Izolează-ți termic locuința și asigură-te că nu se pierde căldură nici pe la ferestre, nici pe la uși. Poți obține un consum de gaze naturale mai mic cu 30 până la 45% daca izolarea termică a locuinței este realizată corespunzător. Pentru a evita apariția mucegaiului și igrasiei îți recomandăm și izolarea exterioară a locuinței.

Cum să reduci factura la gaze cu 30%. La ce temperatură trebuie să setezi centrala noaptea

Sfatul 6

Dacă remarci la centrala ta un zgomot de fierbere, acesta este cauzat de acumularea de calcar în schimbătoarele de căldură ale centralei. Problema poate fi rezolvată prin curățarea sau, după caz, înlocuirea acestora, însă e bine sa știi că operațiunile amintite trebuie să fie efectuate numai de personal autorizat.

Sfatul 7

Ți-ai pus probabil întrebarea cum ar trebui lăsată centrala termica atunci când pleci de acasă o perioadă mai lungă pe timp de iarnă. Îți recomandăm să lași centrala conectată la priză și să activezi funcțiile de siguranță, precum cea de anti-îngheț și anti-blocare. Când vei reveni acasă, timpul de reîncălzire a locuinței va fi scurt, fără consum mare de gaz.

Sfatul 8

E important să reglezi temperatura din interiorul locuinței tale în mod corespunzător. Iată și câteva valori de temperatura recomandate: ideal este ca în living să fie 20 de grade Celsius, 19-20 de grade în dormitor și 22 de grade Celsius în baie. Acestea sunt însă recomandări generale, atunci când ești acasă alegerea îți aparține și poți regla centrala după preferințele proprii.

Sfatul 9

Unul dintre avantajele alegerii unei centrale electrice este faptul că se poate instala într-o singura zi. Odată montată, o conectezi la rețeaua electrică a locuinței sau a spațiului pe care vrei să îl încălzești și o pornești. Îți spunem ca o centrală electrică este mai puțin zgomotoasa si protejează mediul înconjurător.

Sfatul 10

Temperatura ideală pentru un somn odihnitor se încadrează intre 16 si 19 grade Celsius, cu condiția să fim îmbrăcați în pijamale și înveliți. Recomandarea de astăzi este să setezi termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius pe perioada nopții.

Sfatul 11

Atunci când vrei un consum eficient înregistrat de centrala termică, trebuie să ții seama și de temperatura apei încălzite. De cate ori ți s-a întâmplat să setezi o temperatură foarte ridicată, iar apoi, pentru că apa este mult prea fierbinte, sa fii nevoit sa o combini cu apă rece?  Este recomandat să setezi temperatura apei la 48-50 de grade Celsius.

Sfatul 12

Este important să știi că radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu se încălzesc uniform, trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece. Reducerea pierderilor de aer cald este o altă modalitate de creștere a randamentului funcționării centralei termice pe gaz.

Sfatul 13

Dacă între camerele aceluiași imobil există diferențe mari de temperatură și nu îți dorești acest lucru, o soluție pentru rezolvarea problemei este instalarea robineților care ajută la ajustarea termică a încăperilor.  Astfel, locuinta ta va avea o distribuție uniformă a căldurii.

Sfatul 14

O dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, se recomandă curățarea coșurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare. Trebuie sa reții că verificarea presiunii din instalația centralei și a coșului sunt două operațiuni esențiale pentru o bună funcționare a centralei tale termice.

Sfatul 15

Fie că sunt din fontă, oțel sau aluminiu, caloriferele din locuință trebuie aerisite pentru a elimina bulele de aer prinse în interior deoarece acestea scad randamentul instalației de încălzire. Îți recomandăm să efectuezi aerisirea instalației de încălzire la câteva zile după ce aceasta a fost pusă în funcțiune.

Sfatul 16

Atunci când caloriferele nu se încălzesc sau se încălzesc parțial e posibil sa fie nevoie de aerisirea acestora până la eliberarea completa a aerului. Îți recomandăm să completezi cu apă până la presiunea de 1.2 – 1.5 bari.

Sfatul 17

Pentru un randament si o eficiență ridicate, trebuie să știi că poți opta pentru o centrală termică în condensare. Datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens, centralele în condensare ajung la o eficiență considerabil sporită față de centralele convenționale, un lucru de care ar trebui  să ții seama la momentul alegerii unei centrale termice.

Sfatul 18

De ce date trebuie sa ții cont atunci când alegi o centrală termică? Un parametru pe care trebuie să îl ai în vedere este bineînțeles suprafața pe care o are locuința care trebuie încălzita. O centrală termica ce livrează 24 KW poate asigura încălzirea unor suprafețe de maximum 180 m2, cu o baie si o bucătărie. Pentru locuințe cu suprafețe mai mari de 200 mp și multipli consumatori de apă caldă menajeră, este de preferat utilizarea unor centrale cu puterea mai mare.

Sfatul 19

În cazul în care te gândești la achiziționarea unei noi locuințe, îți spunem că poziționarea casei în raport cu punctele cardinale este de maximă importanță pentru eficiența energetică, orientarea sudică a fațadei fiind obligatorie, pentru a se asigura un câștig energetic solar cât mai mare. De cealaltă parte, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusă la minimum.

Sursă: g-m.ro