Greşeala pe care o fac toţi românii atunci când pornesc centrala termică. Manevra care te scapă de costuri uriaşe

Pentru a monitoriza consumul de gaze, este recomandată utilizarea unui termostat de ambient, care te va ajuta să reglezi temperatura în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță.

17 oct. 2022, 16:40
Greşeala pe care o fac toţi românii atunci când pornesc centrala termică. Manevra care te scapă de costuri uriaşe

Centrala termică a devenit extrem de utilă în ultimii ani din cauza deselor întreruperi de la reţeaua publică şi de la creşterea masivă a tarifelor la energia electrică

Sezonul friguros este acel moment în care centrala termică merge în casa ta pentru a-ți oferi tot confortul de care ai nevoie, astfel încât să nu suferi de frig și nici sa nu fie nevoie să faci tot felul de artificii pentru a trăi confortabil în propria casa. Nu este deloc greu să obții rezultatele potrivite, dacă ai o centrală de bună calitate. Iată cum o poți alege.

Pe lângă asta, este indicat ca în cazul în care centrala termică nu va fi folosită o perioada mai lungă de timp să o lași conectată la priză, după care să activezi funcțiile de siguranță, anti-îngheț și anti-blocare. Când vei ajunge acasă, timpul de reîncălzire a locuinței va fi redus, fără a implica un consum mai mare de gaz.

Cât plătești în plus, pe lună, la factură dacă lași cuptorul cu microunde în priză. Mare atenție!
Pentru a monitoriza consumul de gaze, este recomandată utilizarea unui termostat de ambient, care te va ajuta să reglezi temperatura în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță.

În cazul în care centrala termică ajunge să aibă o presiune sub valoarea de 0,5 bari, este necesar să afli care sunt eventualele pierderi de apă la instalația de radiatoare prin contactarea personalului tehnic specializat. Dimpotrivă, dacă presiunea crește la 2,5 bari, este obligatorie golirea instalației pe la robinetul centralei, până când presiunea va ajunge la 1,5 bari. În cazul în care există variatii ale presiunii, este indicat să cereți ajutorul unui specialist, care va avea de verificat presiunea aerului din vasul de expansiune al centralei termice.

Mai mult, un consum de gaze naturale redus cu 30 – 45% este posibil, dacă izolarea termică a locuinţei este realizată eficient, iar pentru evitarea apariției mucegaiului sau igrasiei este recomandată inclusiv izolarea pe exterior a locuinței.

Există valori recomandate de temperatură pe care le poți păstra în locuința ta. Astfel, ar fi indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19 – 20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius, în acord cu propriile preferințe.

Centrală pe gaz sau electrică?
Ambele tipuri de centrală au nevoie de mentenanță și verificări amănunțite, mai ales pentru boiler. Centrala pe gaz are nevoie de senzori pentru detectarea scăpărilor de gaze, iar cea electrică necesită o conectare specială la rețea.

Indiferent pentru care optezi, trebuie să iei în calcul în special costurile tipului de energie pe care îl va utiliza. O centrală electrică are o serie de facilități în momentul în care trebuie să reglăm programul și să menținem casa la o temperatură bună. Acestea sunt silențioase și nu emană noxe ori mirosuri neplăcute. De asemenea, sunt ușor de instalat și de întreținut.

Pe de altă parte, dezavantajele vin, în primul rând din consumul foarte ridicat de energie electrică. Iar acest lucru este un dezavantaj major în contextul actual.

Centrală termică pe gaz. Avantaje și dezavantaje
În cazul în care optezi pentru o centrală termică, trebuie să știi că gazul este un tip de energie care poluează mai puțin. Centrala nu necesită un spațiu foarte mare pentru amplasare. Se pune, de regulă, pe un perete exterior.

Pe de altă parte, întreținerea centralelor pe gaz se face periodic (anual) și necesită o procedură destul de complexă. Caloriferele trebuie să fie curățate când se apropie iarna, pentru a verifica dacă apa curge corect și dacă nu există bule de aer, conform G-m.ro.

 

La câte grade ar trebui să setați termostatul. Recomandările specialiștilor în sănătate privind temperatura optimă din casă

Toată lumea privește cu groază către iarna care urmează să vină, mai ales că autoritățile recomandă să menținem temperatura în casă la un nivel cât se poate de scăzut.

Dar care ar fi temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casă, potrivit specialiștilor din sănătate? A decide ce temperatură e sănătoasă pentru toată familia poate fi destul de dificil, însă există, totuși, câteva reguli-cheie care v-ar putea ajuta.

Desigur, atunci când setați temperatura camerei ar trebui să țineți cont atât de preferințele personale, cât și de zona în care locuiți sau de anotimp. Cei mai mulți oameni sunt de părere că un interval sănătos ar fi între 20 și 24 de grade Celsius.

Standardele Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că temperatura sănătoasă a camere poate varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire. Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperature este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade C.

OMS a mai spus că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască cu temperaturi nu mai mici de 20 de grade C.

Cum setați temperatura în funcție de momentul zilei

Pentru unii oameni, dormitul la 20°C este neplăcut din cauză că este prea cald. În schimb, pentru alte persoane dormitul la temperatura de 20 de grade C este prea mică.

Dacă aveți o locuință bine izolată căldura se pierde mai lent, iar perioada de reîncălzire va fi mult mai rapidă. Pe de altă parte, o casă slab izolată, care are și geamuri vechi, poate pierde din energia termică.

Citește și Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO