Cum explică Violeta Alexandru mărirea bonului de masă cu 0,01 lei

Un act normativ publicat vineri in Monitorul Oficial a scos la iveală noua valoare a bonurilor de masă. Tichetele sunt mărite, din octombrie, cu suma de 0,01 lei.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 10:24
Cum explică Violeta Alexandru mărirea bonului de masă cu 0,01 lei

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat indexarea cu un ban a valorii tichetelor de masă.

Valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabilește prin aplicarea unei formule de calcul clare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 privind Normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare„, se arată într-un comunicat de presă.

Prin urmare, ultima indexare a valorii tichetelor de masă, cu un ban, a rezultat în urma calculelor făcute în baza formulei și indicatorilor economici prevăzuți de lege.

Această valoare a rezultat prin înmulțirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creșterii prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică, calculat ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din 6 luni calendaristice întregi și nivelul mediu al aceluiași indice pe penultimul semestru, raportat la prevederile art. 33 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.

Citeşte şi Ministrul Muncii anunţă indemnizaţii pentru părinţi şi unde nu este scenariu roşu. În ce condiţii se acordă

Sindicaliştii îi cer demisia ministrului Muncii

Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cer demisia ministrului Muncii deoarecea aceasta ignoră dialogul pentru rezolvarea problemelor din sistem. Mai mult, sindicaliştii o acuză pe Violeta Alexandru că este preocupată doar de imaginea proprie.

Luni, 19 octombrie 2020, pe un fond al lipsei de dialog între Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, sindicatele din cadrul instituţiilor MMPS au recurs la un protest de tip grevă japoneză, protest ce a continuat pe tot parcursul săptămânii, informează Agerpres. 

Potrivit sursei citate, după cum se stipulează şi în Codul muncii, art. 8: „(1) Relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe. (2) Pentru buna desfăşurare a relaţiilor de muncă, participanţii la raporturile de muncă se vor informa şi se vor consulta reciproc, în condiţiile legii şi ale contractelor colective de muncă”, principiile consensualităţii şi bunei-credinţe ar trebui să guverneze raporturile între părţi.