Cum faci să ieși mai repede la pensie în România. Câți bani trebuie să scoți din buzunar ca să cumperi șase ani de vechime

Parlamentul a aprobat, în 2021, OUG 163/2020, prin care cetățenii care nu au suficientă vechime să încheie cu casele de pensii un contract de asigurare socială de până la șase ani consecutivi.

06 iul. 2022, 21:39
Cum faci să ieși mai repede la pensie în România. Câți bani trebuie să scoți din buzunar ca să cumperi șase ani de vechime

Cum faci să ieși mai repede la pensie în România. După ce a intrat în vigoare legea, peste 14.000 de persoane care au vrut să se asigure că pot să iasă la pensie fără să piardă bani. Intră în această categorie în special oameni care au lucrat în străinătate, la negru.

Potrivit statisticilor, contribuțiile sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, lucru care înseamnă că oamenii dau lunar câte 638 de lei. Pentru șase ani vor achita aproape 46.000 de lei.

Statul nu a impus, însă, un plafon maxim, așa că există și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie acceptabilă.

Majoritatea celor care își plătesc anii lipsă sunt români care lucrează în străinătate sau chiar s-au stabilit în ţări ca Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Canada ori Statele Unite. Cele mai multe solicitări sunt pentru începutul anilor 2000.

”Nu avem o bază limitată în ceea ce privește suma pentru care să se calculeze și să se plătească contribuțiile. Dacă discutăm de această posibilitate de încheiere a unui contract de asigurare care poate fi suplimentar față de veniturile salariale care sunt obligatorii în ceea ce privește includerea acestora în baza de calcul a contribuțiilor, atunci discutăm într-adevăr în funcție de potențialul pe care îl are fiecare persoană.

Din păcate însă se recurge la această situație mai ales în cazurile persoanelor care nu au stagiul minim de cotizare și doresc să își completeze acel număr de 15 ani cât este reglementat în prezent de lege pentru a obține o pensie. Puține sunt cazurile în care persoanele își încheie un contract de asigurare suplimentar pentru a-și mări baza de calcul și în mod direct pentru a-și suplimenta punctajul obținut.

Ați văzut că sumele care sunt calculate pentru un număr de șase ani, sunt calculate pentru salariul minim pe economie. Pentru că dacă discutăm de un minim obligatoriu este acest salariu minim pe economie pentru care să se calculeze contribuțiile. Ați văzut că suma este una consistentă. De aceea nu foarte multe persoane își pot permite să achite aceste sume mai ales în situația celor care, așa cum spuneam, sunt în așteptarea pensiei și vor să atingă acest obiectiv.

Mai sunt și situații în care unele persoane fie și-au pierdut locul de munca, fie din anumite motive au încetat calitatea de asigurat și atunci vin să își realizeze stagiul complet de cotizare utilizând această formulă de asigurare individuală.

Legislația privind contractul individual de asigurare a fost modificată de-a lungul timpului în sensul că fie perioada pentru care se putea plăti această contribuție era cea din ultimii cinci ani, iată că acum discutăm de șase ani dar în această situație trebuie precizat că nu se poate încheia contract individual de asigurare în vederea obținerii pensiei anticipate sau a pensiei de invaliditate”, a explicat secretarul de stat, Doina Pârcălabu, la Antena 3.