PENSII 2022. Cum ieşi mai repede la pensie, cât te costă să cumperi 6 ani de vechime

Românii au posibilitatea să-și cumpere vechime la pensie. Persoanele care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public pot să contribuie la sistem prin plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

02 mai 2022, 14:15
PENSII 2022. Cum ieşi mai repede la pensie, cât te costă să cumperi 6 ani de vechime

PENSII 2022. După cum stabilește OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Noua lege privind cumpărarea de vechime în muncă se aplică doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, nu și pentru pensionarea anticipată, a declarat luni preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

EXCLUSIV | Pensia minimă ar putea ajunge la 2.500 de lei. Măsura mult aşteptată de pensionarii cu venituri mici. Marius Budăi: „De acolo în sus să putem discuta”

Pentru acești 6 ani se vor achita peste 45.000 de lei. Autoritățile nu au impus însă un plafon maxim, așa ca sunt și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie buna.

”Nu avem o bază limitată în ceea ce privește suma pentru care să se calculeze și să se plătească contribuțiile. Dacă discutăm de această posibilitate de încheiere a unui contract de asigurare care poate fi suplimentar față de veniturile salariale care sunt obligatorii în ceea ce privește includerea acestora în baza de calcul a contribuțiilor, atunci discutăm într-adevăr în funcție de potențialul pe care îl are fiecare persoană.

Din păcate însă se recurge la această situație mai ales în cazurile persoanelor care nu au stagiul minim de cotizare și doresc să își completeze acel număr de 15 ani cât este reglementat în prezent de lege pentru a obține o pensie.

PENSII 2022. Puține sunt cazurile în care persoanele își încheie un contract de asigurare suplimentar pentru a-și mări baza de calcul și în mod direct pentru a-și suplimenta punctajul obținut.

Ați văzut că sumele care sunt calculate pentru un număr de șase ani, sunt calculate pentru salariul minim pe economie. Pentru că dacă discutăm de un minim obligatoriu este acest salariu minim pe economie pentru care să se calculeze contribuțiile.  Ați văzut că suma este una consistentă. De aceea nu foarte multe persoane își pot permite să achite aceste sume mai ales în situația celor care, așa cum spuneam, sunt în așteptarea pensiei și vor să atingă acest obiectiv.

Mai sunt și situații în care unele persoane fie și-au pierdut locul de munca, fie din anumite motive au încetat calitatea de asigurat și atunci vin să își realizeze stagiul complet de cotizare utilizând această formulă de asigurare individuală.

Legislația privind contractul individual de asigurare a fost modificată de-a lungul timpului în sensul că fie perioada pentru care se putea plăti această contribuție era cea din ultimii cinci ani, iată că acum discutăm de șase ani dar în această situație trebuie precizat că nu se poate încheia contract individual de asigurare în vederea obținerii pensiei anticipate sau a pensiei de invaliditate”, a explicat secretarul de stat, Doina Pârcălabu, la Antena 3.
PENSII 2022. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 22 iunie Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Conform legii intrate în vigoare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult 6 ani în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

PENSII 2022. Pentru a cumpăra vechime în muncă, persoanele interesate trebuie să încheie pentru aceste perioade un contract de asigurare socială cu casa de pensii şi să acopere contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade.

Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023.

Cine se poate pensiona în 2022

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei. În prezent, până în 2030, vârsta acestora va crește treptat până la 65 de ani. Bărbați În cazul lor, persoanele pe care le-am menționat mai sus care se pot pensiona sunt cele care au plătit timp de cel puțin 15 ani (35 de ani de stagiu cu normă întreagă) și au împlinit vârsta standard de pensionare de 65 de ani.

Bărbați

În cazul lor, cei care se pot pensiona, așa cum spuneam și mai sus, sunt cei care au cotizat minimum 15 ani (stagiu complet 35 de ani) și au împlinit vârstra standard de pensioare de 65 de ani

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.
Cum ar putea reveni impozitul progresiv în România. Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „E necesară o regândire”

Femei

Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, deocamdată este de 61 de ani iar cotizarea este de 31 de ani.

Lucrurile la femei sunt un pic mai complicate deoarece până în anul 2030, vârsta de pensionare crește eșalonat de la 61 la 65 de ani, creștere care se va reflecta și la stagiul de cotizare care va fi de 35 de ani.

PENSII 2022.

Mai-Iulie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și zece luni

Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat 31 de ani și zece luni

Septembrie-Noiembrie 2022

Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și 11 luni

Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat 31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

Femeile au opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.