Cum funcţionează tratamentul pentru COVID-19 pe bază de anticorpi, testat la Institutul Matei Balş. Explicaţiile medicului Adrian Marinescu

Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, a explicat cum funcţionează tratamentul împotriva COVID-19 pe bază de anticorpi monoclonali, aflat în studiu la Institutul Matei Balș din Capitală.

19 mart. 2021, 23:35
Cum funcţionează tratamentul pentru COVID-19 pe bază de anticorpi, testat la Institutul Matei Balş. Explicaţiile medicului Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu a dat detalii despre cum funcţionează tratamentul pentru COVID-19 pe bază de anticorpi. Cadrul medical specializat în boli infecţionase susţine că acest tratament e important să fie administrat într-o fază incipientă a bolii.

Medicul a subliniat că este nevoie de campania de vaccinare şi de imunizare a populaţiei pentru a combate pandemia de COVID-19.

„Ai nevoie de o campanie de vaccinare, dar e clar că sunt necesare terapii, care să fie și eficiente. În timpul pandemiei s-a vorbit despre aceste terapii miraculoase. Nu știu dacă am ajuns la o variant miraculoasă, dar e clar că există terapii eficiente precum sunt anitcoprii monoclonali. Aceștia anticopri sunt deja aprobați pentru Statele Unite”, a explicat directorul medical de la Institutul Matei Balș, conform Antena3.

Citeşte şi: Un medicament anti-Covid concurează vaccinurile. Agenţia Europeană pentru Medicamente analizează Regdanvimab, un anticorp monoclonal ce reduce capacitatea virusului

De asemenea, tratamentul pentru COVID-19 pe bază de anticorpi trebui administrat la debutul bolii, după ce pacienţii au primit un rezultat pozitiv la testul COVID-19.

Dr. Marinescu a afirmat că tratamentul pe bază de anticorpi monocolonali este eficient în special pentru a combate formele grave de COVID-19. Un astfel de tratament este în studiu, iar deocamdată nu există o terapie standard.

„Este un tratament simțit. Merge exact pe proteina spike și împiedică pătrunderea virusului în celulă, dar cu o condiție: să fie administrat la debut. Acest lucru ce înseamnă: testare, pentru un diagnostic rapid și se folosesc mai ales la persoanele vulnerabile, care ar putea să dezvolte complicații (…) Este o singură administrare (…) Mai sunt variante în studiu, dar nu există ca o terapie curentă, standard”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu, conform sursei citate.

Cocteilul de anticorpi dezvoltat de compania farmaceutică Regeneron, care a fost folosit de Donald Trump, fostul preşedinte SUA, împotriva COVID-19, poate fi folosit în Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Recomandarea EMA poate fi urmată de statele membre ale Uniunii Europene pentru folosirea combinaţiei de casirivimab şi imdevimab înaintea eliberării autorizaţiei de comercializare, transmite Reuters, citată de G4Media.

Citeşte şi: Cocteilul de anticorpi folosit de Donald Trump pentru tratarea COVID-19, recomandat în UE