Cum gestionăm sănătos emoţiile în pandemia de coronavirus

Trăim vremuri fără precedent. Situaţia actuală provoacă nelinişte şi tot mai multe persoane apelează la terapie pentru că se confruntă cu stări de anxietate, incertitudine, sentimente de singurătate sau atacuri de panică.
Romania TV
02 dec. 2020, 16:07
Cum gestionăm sănătos emoţiile în pandemia de coronavirus

Toţi mai mulţi oameni resimt frică, panică, teroare atunci când aduc în discuţie pandemia de coronavirus, spune psihologul Gabriela Enea. Emoţiile negative nasc comportamente nesănătoase precum ruperea contactului cu lumea exterioară, o stare de permanentă panică, gânduri negre.

„În această situaţie permitem fricii să pună stăpânire pe noi şi ne lăsăm controlaţi de emoţii. Cum ar fi să încercăm să schimbăm conştient acest şir de acţiuni? Plecând de la gând, emoţie şi ajungând la comportament.

Invit oamenii să încerce un nou scenariu. Nu neaparat mai optimist. MAI REALIST. Plecând de la un gând sănătos precum: pandemia exista, însă nu ma confrunt singur cu ea. Pot trăi liniştit, atâta timp cât respect toate regulile impuse de prevenţie şi protecţie. Dacă contactez virusul, nu înseamnă că voi face neapărat o formă gravă. În acelaşi timp, emoţia care se creează este una mai blândă, mai ancorată în realitate, fără a catastrofa dimensiunea situaţiei. În consecinţă, comportamentul meu va fi unul mai relaxat: ies afară, dar am mereu grijă să port mască şi să păstrez distanţa. Nu mă îndepărtez total de prieteni şi familie, le propun să ieşim la o plimbare în parc, pastrând regulile. Şi tot aşa mai departe. Scenarii mai blânde”, spune psihologul Gabriela Enea, despre emoţiile generate de pandemia de coronavirus.

În acest scenariu, observăm cum noi avem control asupra gândurilor noastre şi nu ne lăsăm controlaţi de emoţii, mai spune Gabriela Enea.

„Este important să înţelegem că nu realitatea ne impactează profund. Ci felul în care noi ne raportăm la ea şi cum ne-o configurăm. Traiul în frică permanentă nu este o variantă fiabilă pe termen lung. Nici mutarea vieţii total în mediul online nu este o variant optima.

Durerea este inevitabilă în viaţă, mai devreme sau mai târziu, ne vom întâlni cu ea. Însă ţine de noi cât de mult alegem să suferim. În curand vom avea un an petrecut în noua realitate. Dacă ne încărcăm cu gânduri negative, vom prelungi şi mai mult suferinţa. Încărcătura emoţională pe o perioada extinsă de timp poate afecta sănătatea psihicului. De ce să nu încercăm o reconfigurare a traseului? Ce am avea de pierdut? Poate chiar am avea de câştigat.”, mai spue psihologul.

Citeşte şi: Sărbătorile de Iarnă, unde fac românii Crăciunul şi Revelionul. Care sunt opţiunile şi cât costă o vacanţă în ţară, comparativ cu una în străinătate

 

Pandemia de coronavirus. „Vaccinul singur nu va învinge pandemia”. Avertismentul directorului OMS

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebre, a atras atenţia că vaccinul singur nu va învinge pandemia de COVID-19.

„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui„, a afirmat şeful OMS, cu prilejul Consiliului Executiv al agenţiei. „Vaccinul singur nu va învinge pandemia„, a avertizat el, potrivit Inquirer.

Atât directorul general al OMS, cât şi adjuncţi ai săi au încercat în ultimele zile să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

„La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste„, a subliniat Tedros.

„Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze„, a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.

Pe de altă parte, impactul noului vaccin pentru Covid va fi semnificativ peste vară şi viaţa ar trebui să revină la normal până iarna viitoare, a afirmat unul dintre creatorii vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer. Într-un interviu acordat în emisiunea Andrew Marr Show la BBC One, profesorul Sahin a spus că se aşteptă la analize suplimentare pentru a arăta că vaccinul va reduce transmiterea între oameni precum şi oprirea apariţiei simptomelor la cineva care a făcut vaccinul.

“Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă cu ajutorul unui astfel de vaccin eficient – poate nu 90% dar poate 50% – însă nu trebuie să uităm că şi asta ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei”, a spus el.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia