Cum gestionăm sănătos emoţiile în pandemia de coronavirus

Trăim vremuri fără precedent. Situaţia actuală provoacă nelinişte şi tot mai multe persoane apelează la terapie pentru că se confruntă cu stări de anxietate, incertitudine, sentimente de singurătate sau atacuri de panică.

RomaniaTV.net
02 dec. 2020, 16:07
Cum gestionăm sănătos emoţiile în pandemia de coronavirus

Toţi mai mulţi oameni resimt frică, panică, teroare atunci când aduc în discuţie pandemia de coronavirus, spune psihologul Gabriela Enea. Emoţiile negative nasc comportamente nesănătoase precum ruperea contactului cu lumea exterioară, o stare de permanentă panică, gânduri negre.

„În această situaţie permitem fricii să pună stăpânire pe noi şi ne lăsăm controlaţi de emoţii. Cum ar fi să încercăm să schimbăm conştient acest şir de acţiuni? Plecând de la gând, emoţie şi ajungând la comportament.

Invit oamenii să încerce un nou scenariu. Nu neaparat mai optimist. MAI REALIST. Plecând de la un gând sănătos precum: pandemia exista, însă nu ma confrunt singur cu ea. Pot trăi liniştit, atâta timp cât respect toate regulile impuse de prevenţie şi protecţie. Dacă contactez virusul, nu înseamnă că voi face neapărat o formă gravă. În acelaşi timp, emoţia care se creează este una mai blândă, mai ancorată în realitate, fără a catastrofa dimensiunea situaţiei. În consecinţă, comportamentul meu va fi unul mai relaxat: ies afară, dar am mereu grijă să port mască şi să păstrez distanţa. Nu mă îndepărtez total de prieteni şi familie, le propun să ieşim la o plimbare în parc, pastrând regulile. Şi tot aşa mai departe. Scenarii mai blânde”, spune psihologul Gabriela Enea, despre emoţiile generate de pandemia de coronavirus.

În acest scenariu, observăm cum noi avem control asupra gândurilor noastre şi nu ne lăsăm controlaţi de emoţii, mai spune Gabriela Enea.

„Este important să înţelegem că nu realitatea ne impactează profund. Ci felul în care noi ne raportăm la ea şi cum ne-o configurăm. Traiul în frică permanentă nu este o variantă fiabilă pe termen lung. Nici mutarea vieţii total în mediul online nu este o variant optima.

Durerea este inevitabilă în viaţă, mai devreme sau mai târziu, ne vom întâlni cu ea. Însă ţine de noi cât de mult alegem să suferim. În curand vom avea un an petrecut în noua realitate. Dacă ne încărcăm cu gânduri negative, vom prelungi şi mai mult suferinţa. Încărcătura emoţională pe o perioada extinsă de timp poate afecta sănătatea psihicului. De ce să nu încercăm o reconfigurare a traseului? Ce am avea de pierdut? Poate chiar am avea de câştigat.”, mai spue psihologul.

Citeşte şi: Sărbătorile de Iarnă, unde fac românii Crăciunul şi Revelionul. Care sunt opţiunile şi cât costă o vacanţă în ţară, comparativ cu una în străinătate

 

Pandemia de coronavirus. „Vaccinul singur nu va învinge pandemia”. Avertismentul directorului OMS

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebre, a atras atenţia că vaccinul singur nu va învinge pandemia de COVID-19.

„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui„, a afirmat şeful OMS, cu prilejul Consiliului Executiv al agenţiei. „Vaccinul singur nu va învinge pandemia„, a avertizat el, potrivit Inquirer.

Atât directorul general al OMS, cât şi adjuncţi ai săi au încercat în ultimele zile să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

„La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste„, a subliniat Tedros.

„Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze„, a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.

Pe de altă parte, impactul noului vaccin pentru Covid va fi semnificativ peste vară şi viaţa ar trebui să revină la normal până iarna viitoare, a afirmat unul dintre creatorii vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer. Într-un interviu acordat în emisiunea Andrew Marr Show la BBC One, profesorul Sahin a spus că se aşteptă la analize suplimentare pentru a arăta că vaccinul va reduce transmiterea între oameni precum şi oprirea apariţiei simptomelor la cineva care a făcut vaccinul.

“Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă cu ajutorul unui astfel de vaccin eficient – poate nu 90% dar poate 50% – însă nu trebuie să uităm că şi asta ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei”, a spus el.