Cum îl ajuţi pe copil pe perioada examenelor

Zeci de elevi trec în aceste zile prin emoțiile primelor examene importante din viața lor. Cum îl poți ajuta ca părinte, care sunt pașii pe care este bine să-i urmezi - la toate aceste întrebări ne răspunde psihologul. 

28 iun. 2018, 11:46
Cum îl ajuţi pe copil pe perioada examenelor

În plin sezon al evaluărilor psihologii avertizează că stresul este o problemă reală, iar părinții și profesorii trebuie să aibă grijă pentru a nu exacerba această stare. Pe lângă propriile emoții, copiii trebuie să gestioneze și presiunea socială (trebuie să performeze în colectivul din care fac parte sau în fața prietenilor, cunoștințelor). 

,,Există o creștere semnificativă a nivelului de stres atât în sfera părinților, cât și a copiilor care susțin examene în această perioadă. De exemplu, pe platforma noastră s-a remarcat în ultima lună o creștere cu 25% a sesiunilor de consiliere pe această temă. De aceea, este important ca în primul rând părinții să învețe să-și gestioneze propriul stres ca apoi să atenueze din presiunea resimțită de fiecare copil care trece printr-o astfel de examinare”, a explicat medicul Mihai Bran, psihiatru și co-fondator atlashelp.net, clinică online de psihoterapie. 

Prima etapă este aceea în care adulții trebuie să învețe să-și depășească și să gestioneze propriul stres legat de examenul copilului. La fel de important ca acest lucru este și înțelegerea emoțiilor care stau la baza comportamentului copilului. Micile gesturi sunt importante atunci când copilul trece printr-o perioadă stresantă.

Gătește-i mâncarea preferată, discută cu el, întreabă-l din când în când cum se descurcă, dacă are nevoie de ajutor, arată-i că îți pasă de el, de probleme lui, de ceea ce simte el, însă încearcă sa nu insiști prea mult.

Un alt element-cheie în gestionarea stresului în perioada examenelor este să apreciezi eforturile pe care le depune și să observi lucrurile pozitive pe care le face.

Totodată, încearcă să arăți că ești disponibil mereu pentru conversație, încurajează-l să vină la tine când se simte stresat, povestește-i despre propriile tale emoții atunci când ai dat examene și despre cum ai reușit să le depășești. Arată-i că ai încredere în el și în capacitatea sa de a face față acestei situații.

Află AICI ce să nu faci când copilul este stresat