Cum îl speria Sergiu Lucinschi pe Alexandru Horpoş: „Uită-te la Copos. Să stai 7 ani din viaţa asta scurtă…”

Sergiu Lucinschi folosea acţiuni de constrângere "repetate" asupra afaceristului Alexandru Horpoş pentru a obţine de la acesta suma de 4 milioane de euro, arată procurorii DNA în referatul de propunere la arestare preventivă a fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi. În plus, Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, în calitate de avocat al lui Lucinschi, şi Remus Jurj-Tudoran, procuror DIICOT, l-au sprijinit pe acesta în activitatea infracţională având cunoştinţă despre demersurile ilegale ale afaceristului.

RomaniaTV.net
01 apr. 2015, 12:53
Cum îl speria Sergiu Lucinschi pe Alexandru Horpoş: „Uită-te la Copos. Să stai 7 ani din viaţa asta scurtă…”

Actiunile de constrangere folosite de Sergiu Lucinschi asupra lui Alexandru Horpoş au constat in conditionarea retragerii plangerii penale dar si a dirijarii anchetelor in cazul altor dosare în care Horpos era cercetat. Ca urmare a constrângerilor, Horpoş a semnat un contract fictiv de împrumut prin care recunoştea că îi datora 2 milioane de euro lui Lucinschi.

Procurorii arată că acţiunile repetate de şantaj au fost exercitate de Sergiu Lucinschi cu ajutorul complicilor Dan Mihăilă, jurist, Radu Pricop, avocat, şi Remus Jurj Tudoran, procuror DIICOT.

„În schimbul soluţionării dosarelor: 191/D/P/2012 şi 180/D/P/2013, prin soluţii favorabile numitului HORPOS ALEXANDRU, indiferent de probele existente în cauzele respective, inculpatul LUCINSCHI SERGIU i-a pretins, în perioada 2014 – martie 2015, suma de 4.000.000 euro şi a primit efectiv de la acesta, la data de 17.03.2015, dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut”, se arată în referatul procurorilor DNA.

” Convorbirile purtate între LUCINSCHI SERGIU şi numitul HORPOS ALEXANDRU puse la dispoziţia procurorilor de către acesta din urmă, interceptate şi înregistrate în cauză, au relevat elemente probatorii insurmontabile privitoare la implicarea inculpatului în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi trafic de influenţă şi au dezvăluit tabloul unei conivenţe între inculpat şi numiţii MIHĂILĂ DAN, PRICOP RADU, JURJ TUDORAN REMUS, prin exercitarea unor acţiuni concertate de alterare a actului de înfăptuire a justiţiei”, mai susţin procurorii.

Anchetatorii subliniază că, din înregistrările care le-au parvenit reiese „o evidentă obişnuinţă” a lui Lucinschi în desfăşurarea activităţilor infracţionale, întrucât „tariful” şi „modul de achitare” erau în mod evident în centrul preocupărilor.

Profitând de dorinţa lui Alexandru Horpoş de a scăpa de problemele cu legea, Sergiu Lucinsch i-a descris acestuia mai multe modalităţi în care putea să-i plătească prima tranşă de 2 milioane de euro din totalul de 4 milioane pe care avea să-l primească. De asemenea, îl „sfătuieşte” pe Horpoş în mod „conspirat” în legătură cu modalităţile de transferare a diverselor sume, „printre variante prezentându-i exemplificativ cum se poate încheia o căsătorie fictivă, cu o fată pe care să nu o vadă niciodată sau să depună documente eventual pentru o cetăţenie pe care s-o obţină contra cost, pentru a putea justifica «că a uitat de existenţa unor milioane într-un cont»; îi prezintă chiar faptul că «în America e mult pentru evaziune fiscală, îi arestează pe toţi»; dorind prin aceasta să-i prezinte superioritatea sa în deţinerea diverselor soluţii de rezolvare”, potrivit documentelor întocmite de procurori.

Pentru a fi cât mai explicit şi a–l determina pe Alexandru Horpoş să accepte variantele de rezolvare propuse, pentru a „scăpa” de cele două dosare de la DIICOT, inculpatul îi dă acestuia un exemplu sugestiv, arătându-i situaţia omului de afaceri George Copos, condamnat la ani grei de închisoare dosarul Transferurilor.

Nu ştiu, să stai tu undeva – uite la Copos – să stai şapte ani din viaţa asta scurtă, undeva, du-le în p… mă-sii, este lume, este… Eu aşa m-aş gândi. Sunt oameni care nu se gândesc aşa, că în loc să fug eu să umblu pe undeva, mai bine stau…„, îi spunea fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi omului de afaceri.

Mai mult, şantajul avea la bază o înscenare, arată procurorii: „Inculpatul LUCINSCHI SERGIU a acţionat cu multă tărie şi siguranţă în demersul său infracţional de a înscena o cauză penală persoanei vătămate HORPOS ALEXANDRU pentru ca pe baza acesteia să-l determine să răspundă cerinţelor sale nelegitime”.

În cazul lui Constantin Comăneanu, arestat preventiv în dosar, în timp ce Lucinschi este cercetat sub control judiciar, acuzaţia reţinută de procurori constă în aceea că a primit 5.000 euro de la Horpos Alexandru în schimbul oferirii de informaţii din dosarul DIICOT. „Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale au relevat că Horpos Alexandru era interesat să obţină date din dosarul DIICOT şi în acest scop ,Comăneanu realiza traficul de influenţă la nivelul DIICOT, pretinzând acestuia pentru traficarea influenţei suma de 1.000.000 euro”, spun procurorii în referat, adăugând că din milionul de euro, doar 5.000 au ajuns efectiv la Comăneanu.