Cum încearcă Claudiu Năsui să „muşamalizeze” scandalul fraudelor cu bani europeni pentru IMM-uri. Paul Ene, şeful USR Sector 4 care a avut acces ilegal la platformă, e acum secretar de stat

Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei responsabil cu gestionarea granturilor alocate a ajuta firmele mici şi mijlocii să se redreseze din cauza crizei COVID-19. Numirea a fost anunţată de Claudiu Năsui, ministrul Economiei, în contextul în care România TV a dezvăluit că Ene a avut acces la platforma de înscrieri pentru obţinerea de bani europeni destinaţi IMM-urilor, fără să aibă vreo calitate oficială. Mai mult, Corpul de control al prim-ministrului a început verificările la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, după ce au existat suspiciuni de fraudă privind modul în care sute de IMM-uri ar urma să obţină bani europeni.

24 feb. 2021, 09:52
Cum încearcă Claudiu Năsui să „muşamalizeze” scandalul fraudelor cu bani europeni pentru IMM-uri. Paul Ene, şeful USR Sector 4 care a avut acces ilegal la platformă, e acum secretar de stat

Cum încearcă Claudiu Năsui să „muşamalizeze” scandalul fraudelor cu bani europeni pentru IMM-uri. Paul Ene, şeful USR Sector 4, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei, în plin scandal legat de suspiciuni privind fraude în accesarea a peste 500 de milioane de euro, fonduri nerambursabile destinate salvării firmelor mici şi mijlocii.

„Paul Ene este secretarul de stat care se va ocupa de scheme de ajutor de stat, turism și promovarea economiei. Paul a muncit la deblocarea măsurilor de ajutorare a firmelor din cauza crizei CoVid și la repararea schemei pentru Horeca. Chiar azi am fost împreună la STS pentru a discuta despre platforma prin care vor fi solicitate despăgubirile” – a anunțat marţi ministrul Economiei, Claudiu Năsui, printr-un mesaj publicat pe Facebook.

Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, s-ar număra printre cei care ar fi avut acces la platforma de înscriere a solicitărilor de finanţare cu bani europeni pentru IMM-uri, fără ca acesta să aibă vreo calitate oficială în Ministerul Economiei, au declarat surse sub protecția anonimatului pentru România TV. Totodată, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avut cont de administrator pe platformă, cu toate că iniţial a negat acest lucru.

Modul în care arată listele preliminare cu aplicanții la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor ridică mari semne de întrebare, lucru observat inclusiv de către cei interesați să obțină aceste finanțări cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro. Potrivit informațiilor Romaniatv.net, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri! Cum obţineau consultanţii informaţii confidenţiale din platforma STS. Ministrul Năsui se dă nevinovat: „A existat acces la datele din platformă pentru parteneri externi Ministerului!”

Cine este Paul Ene, noul secretar de stat în Ministerul Economiei pentru IMM-uri

Originar din Bucureşti, Paul Ene are 33 de ani şi este președitele USR Sector 4. Din informaţiile prezentate pe profilul său de Facebook, Ene a a terminat Universitatea Politehnică Bucureşti – Inginerie în Limbi Străine.

„Este un profesionist din mediul privat. Are o experiență de peste 10 ani în domeniul IT și în management de proiecte”, a spus ministrul Claudiu Năsui despre Paul Ene.

Năsui susţine că atribuțiile lui Paul Ene cuprind:

  • Instrumentele financiare pentru susținerea mediului privat prin fonduri europene;
  • Susținerea turismului „prin împuternicirea mediului privat și local, adică a antreprenorilor care își riscă propriul capital în investiții și a oamenilor cei mai interesați ca această promovare să aibă loc”;
  • Reformarea modului în care se face promovarea economiei în general.

Înainte de numirea lui Paul Ene, secretarul de stat care s-a ocupat de granturile pentru IMM-uri era Liviu Rogojinaru, fost secretar general al Consiliului Național al IMM-urilor. El a plecat din Ministerul Economiei, după demisia Guvernului Orban (PNL) și instalarea Cabinetului Cîțu (PNL-USR-PLUS-UDMR), conform startupcafe.ro.

Corpul de control al premierului a început verificările la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, după ce au existat suspiciuni de fraudă privind modul în care sute de IMM-uri ar urma să obţină bani europeni. Acţiunea de control nu a fost inițiată în urma sesizărilor făcute de ministrul USR-ist Claudiu Năsui, ci la solicitarea premierului Florin Cîţu, în urma dezvăluirilor făcute de România TV.

Citeşte şi: Scandalul granturilor pentru IMM-uri ia amploare. DNA a deschis o anchetă

Claudiu Năsui şi Ministerul Economiei, în vizorul Corpului de control al premierului. Autorităţile verifică modul în care a fost respectată legea în privinţa Măsurii 3 ce prevede acordarea de granturi pentru investiţie firmelor mici şi mijlocii (IMM), după ce România TV a dezvăluit că există suspiciuni privind modul în care sute de firme din zona Bucureşti-Ilfov au fost declarate eligibile pentru a obţine fonduri europene. Ceea ce a ridicat semne de întrebare a fost faptul că solicitările de finanţare au fost depuse în ultimele 48 de ore până la încheierea perioadei de înscriere şi procentul ridicat de cofinanţare care a făcut departajarea.

Astfel, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor şi a fost influenţat, cel mai probabil, modul de întocmire a listelor cu firmele considerate eligibile, în condiţiile în care parteneri externi ai Ministerului Economiei ar fi avut acces la datele de pe plaforma de înscriere, după ce dezvăluit însuşi ministrul Claudiu Năsui, pentru România TV.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, în vizorul Corpului de control după suspiciunile de fraudă cu bani pentru IMM-uri, dezvăluite de România TV. Autorităţile vor să afle de ce ministrul USR avea cont de administrator