Cum încearcă sindicalistul Ion Rădoi, trimis în judecată pentru corupție și șantaj, să stoarcă bani de la Metrorex

În timp ce Metrorex este îngropat în datorii şi călătorii care plătesc abonamente sunt umiliți, înghesuiţi în metrourile care vine cu întârzieri mari, firma sindicalistului Ion Rădoi deschide procese după procese şi încearcă să mai stoarcă un ban de la Metrorex.

21 iul. 2022, 10:29
Cum încearcă sindicalistul Ion Rădoi, trimis în judecată pentru corupție și șantaj, să stoarcă bani de la Metrorex

Metrorex are mari probleme cu organizarea călătoriilor după ce doar jumătate dintre trenuri mai pot ieși pe traseu, din cauza datoriilor pe care compania le are la firma care se ocupă de mentenanță. Şi în timp ce călătorii aşteaptă zeci de minute în staţii şi călătoresc ca sardelele în puţinele trenuri care sunt puse în circulaţie, deşi plătesc pentru a circula în condiţii civilizate, Metrorex este vânată nu doar de creditori, ci și de sindicalistul Ion Rădoi, scrie spynews.ro.

Citeşte şi: Incident la metrou. Un tren a rămas fără frâne între Piaţa Romană şi Universitate

Este vorba despre firma SINDOMET SERVCOM S.R.L., care, conform DNA, era controlată de Ion Rădoi. Prin intermediul acestei firme, sindicalistul Ion Rădoi a deschis mai multe procese, în încercarea de stoarce niște bani de la Metrorex și de a obține anularea unor hotărâri.

Unele procese au fost pierdute deja, iar Metrorex încearcă să recupereze de la firmă bani pe care i-a plătit pe avocați.

Citeşte şi: Probleme la metrou. Cât sunt nevoiți călătorii să aștepte trenurile în stații

Ion Rădoi, fostul lider al Liderul Sindicatului Liber de la metrou, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în aprilie 2022, pentru infracțiunile de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, pentru a obţine foloase necuvenite (7 acte materiale) și pentru șantaj privind modul în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

Dosarul instrumentat de DNA vizează modul în care Ion și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

„Prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care inculpatul Rădoi Ion și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

Influența și autoritatea in calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaților”, arată procurorii DNA.

Cum a ajuns Ion Rădoi să controleze spaţiile comerciale de la metrou

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit.

În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL, ar fi refuzat să predea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei.

În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, ar fi acționat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participațiune.

Ulterior, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce ar fi funcționau ilegal din luna septembrie 2018.

În unele dintre activități, inculpatul Rădoi Ion ar fi beneficiat de sprijinul celeilalte inculpate.


loading...
Partenerii noștri