Cum îţi creşti şansele de angajare şi cum obţii CEL MAI BUN salariu atunci când NU ai EXPERIENŢĂ în muncă

Încă de pe băncile facultăţii, tinerii visează la jobul vieţii lor: să câştige un salariu generos, să promoveze cât mai repede în cadrul companiei, să aibă un program de muncă lejer, să aibă şefi înţelegători şi cei mai buni colegi. Odată intraţi în câmpul muncii, proaspeţii absolvenţi constată că jobul perfect este doar un miraj, iar realitatea este cu totul alta. Însă acest lucru nu trebuie să-i descurajeze, pentru că seriozitatea şi puterea de muncă îi pot ajuta să-şi atingă scopurile. 

15 oct. 2013, 05:58
Cum îţi creşti şansele de angajare şi cum obţii CEL MAI BUN salariu atunci când NU ai EXPERIENŢĂ în muncă

Orice persoană visează ca la un moment dat în viaţă să poată avea un trai decent, fără lipsuri. Cu această dorinţă în minte, începe vânătoarea de locuri de muncă bine plătite sau a domeniilor în care pot promova rapid sau fără prea multe bătăi de cap. 

Marea problemă a proaspeţilor absolvenţi, fără experienţă în piaţa muncii, este că îşi doresc să ardă rapid câteva etape în formarea lor ca profesionişti, lucru care, de cele mai multe ori, nu este posibil. Sfatul specialiştilor în recrutare pentru tinerii începători este să înceapă cu un job potrivit pregătirii lor şi experienţei profesionale.

CITEŞTE ŞI: Schimbare pe piaţa muncii: Pe ce posturi se fac acum angajări şi ce joburi erau căutate înainte de criză

În acest moment, pe piaţa muncii din România există câteva mii de locuri de muncă pentru absolvenţii de facultate, iar în funcţie de specializări, unele salarii pot fi atrăgătoare.

Tinerii fără experienţă în câmpul muncii pot alege din peste 2.000 de locuri de muncă disponibile pe bestjobs.ro, în funcţie de domeniul în care vor să activeze. Astfel, cele mai mari şanse să se angajeze imediat le au absolvenţii din sfera IT/Telecom, în contextul în care pe BestJobs.ro 25% dintre joburile entry-level sunt destinate profesioniştilor din IT. De asemenea, 12% din oferta de entry-level se adresează celor care au studii în finanţe, în timp ce tinerii ingineri au acces la 10% din totalul joburilor„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Andreea Mihăescu, PR la Best Jobs.

Cum îţi creşti şansele de angajare, atunci când nu ai deloc experienţă în muncă

Cea mai mare temere a tinerilor care abia şi-au încheiat studiile este lipsa de experienţă în muncă. Însă acest lucru nu trebuie considerat neapărat un handicap şi nu trebuie să fie o piedică în căutarea unui loc de muncă. Este foarte important pentru ei, în această etapă în care îşi caută un job, să îşi valorifice toate activităţile extra-şcolare pe care le-au făcut în timpul studiilor.  

În cazul în care tinerii nu au deloc experienţă în piaţa muncii, ei îşi pot trece în CV stagiile de voluntariat sau practică, ceea ce le conferă un real avantaj în faţa celor care nu au avut activităţi extraşcolare în timpul anilor de studiu. Orice fel de experienţă, voluntariat, practică, proiecte la care au lucrat, contează foarte mult, iar acestea pot fi trecute în CV, până când candidatul capătă o experienţă reală în domeniul în care doreşte să activeze şi pe viitor. Având în vedere că acum concurenţa este foarte mare, şi că există foarte multe specializări, angajatorii o să caute mereu CV-urile atipice, CV-urile persoanelor care au fost interesate de carieră chiar şi din anul I de studiu”, a mai precizat specialistul în recrutare.

Cum îţi negociezi cel mai bun salariu, chiar şi atunci când nu ai experienţă în muncă

Una dintre cele mai dificile etape în cadrul unui interviu de angajare este discuţia legată de salariu. Un candidat care nu s-a informat dinainte şi care se aruncă la un salariu prea mare pentru nivelul de pregătire nu va avea şanse de câştig. Andreea Mihăescu sublinează cea mai comună greşeală pe care o fac candidaţii şi cum ar trebui să se „promoveze” în faţa angajatorului.

„Atunci când se află în faţa unui candidat, angajatorul îl întreabă ce salariu îşi doreşte. Cea mai frecventă greşeală întâlnită în rândul candidaţilor este să se arunce la o sumă cu care aceştia au fost obişnuiţi, poate de societate, poate de părinţi. Cel mai bine ar fi să întrebe un cunoscut care lucrează fie la acea companie, fie la o altă companie, pe un job similar, sau care a început cu un job entry-level, ca să îşi facă o idee despre piaţa muncii. Atunci când cere un salariu, candidatul trebuie să fie ancorat în realitate şi să argumenteze de ce vrea acel salariu, să dea trei motive pentru care vrea o anumită sumă de bani. De exemplu, dacă un candidat entry-level cere 1.500 de lei, trebuie să-i spună angajatorului că merită această sumă pentru că: a terminat o facultate, a investit în pregătirea lui, a urmat stagiul de pregătire şi corespunde perfect profilului pe care angajatorul îl caută”, a mai spus specialistul.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Educaţiei a lansat platforma care monitorizează câţi absolvenţi de facultate au job