Cum îţi dai seama că ai coronavirus. Care sunt primele simptome şi ce spune medicul să faci

Numărul cazurilor de coronavirus în România a explodat în ultimele săptămâni. Deşi la început poate părea o simplă gripă sau răceală, există câteva semne particulare care îţi pot da de bănuit că ai putea fi infectat cu COVID. Alice Grasu, managerul serviciului de Ambulanţă Bucureşti-ilfov, spune ce trebuie să faci dacă bănuieşti că ai coronavirus. 

24 iul. 2020, 05:40
Cum îţi dai seama că ai coronavirus. Care sunt primele simptome şi ce spune medicul să faci

Potrivit medicilor, cele mai comune semne ale infecţiei cu coronavirus sunt tusea, febra sau frisoanele, oboseala, durerile musculare, dificultăţi de respiraţie, durere de cap, durerea în gât, nasul curgător ori congestionat, greaţa şi diareea. De asemenea, pierderea gustului şi mirosului sunt semne particulare a infecării cu coronavirus. 

Medicii avertizează că noul virus poate fi extrem de periculos, putând duce la boli respiratorii grave, sechele ale sistemului nervos și chiar deces.  

Potrivit specialiştilor, coronavirusul se transmite prin picăturile de secreţie produse de persoana bolnavă care tuşeşte sau strănută, prin contactul apropiat – atingere, strângere de mâini – sau prin atingerea suprafeţelor contaminate după care mâinile neigienizate sunt duse la nas, gură sau ochi. Ajuns în corp, virusul se fixează pe celulele mucoaselor nazale unde se multiplică şi se răspândeşte la plămâni şi la alte organe şi ţesuturi.

„Dacă medicul de familie nu poate fi găsit, persoana respectivă trebuie să sune la DSP, la acel TELVERDE şi, în funcţie de informaţiile primite, să acţioneze în consecinţă. Dar, dacă starea de sănătate nu este bună, nu a dat nici de medicul de familie şi nu se simte bine, atunci să sune la numărul de urgenţă 112. Şi să spună, pentru Dumnezeu: suspicionez, da, am avut contacte cu persoane bolnave, am mers într-o zonă foarte aglomerată, nu m-am protejat suficient. Adică, să anunţe că ar putea fi aşa ceva pentru ca echipajul care vine – fie că e de la noi, fie că e de la SMURD – să vină echipat corespunzător”, spune Dr. Alice Grasu, managerul serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, potrivit Adevărul.

Dr. Alice Grasu precizează că doar cazurile grave ar trebui să sune la 112. 

„Cu febră mare care nu cedează la tratament, cu dificultăţi de respiraţie, cu tuse, cu dureri musculare, articulare puternice care-l plasează în contextul definiţie de caz SARS-CoV-2. În aceste caz, pacientul să nu stea tot sperând că o să-i treacă!”, avertizează managerul.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat, joi, 1.112 cazuri noi de infectare cu coronavirus, pe teritoriul României fiind confirmate până în prezent 41.275 de cazuri.   La ATI sunt internați 285 de pacienți, iar 25 de persoane au murit.

24.862 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.787 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 2.126 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.586. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 285 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.030.692 de teste. Dintre acestea 20.085 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.978 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.107 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 1.334 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 iulie.

Pe teritoriul României, 250 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 816 persoane se află în izolare instituționalizată.De asemenea, 1.334 de persoane se află în carantină la domiciliu.

Citeşte şi Raed Arafat suţine o nouă teorie: „Valul unu nu s-a terminat încă. Nu putem să negăm ce vedem cu ochii noştri”