Cum îţi dai seama dacă roșiile au fost tratate cu chimicale pentru a forța coacerea

După ce zilele trecute mai mulți legumicultori au fost prinși de autorități că foloseau substanțe toxice în cantități cu mult peste limita maximă pentru a forța coacerea legumelor din solarii, revine în actualitate întrebarea ”Cum îţi dai seama dacă o roşie a fost tratată cu chimicale pentru a forța coacerea?”.

11 mai 2023, 10:21
Cum îţi dai seama dacă roșiile au fost tratate cu chimicale pentru a forța coacerea

Din dorinţa de a face un profit cât mai mare, unii producători forțează coacerea legumelor şi a fructelor timpurii. Folosesc pesticide interzise sau în concentraţie mare şi ne pun sănătatea în pericol. Unii clienți se lasă păcăliți de eticheta de produs românesc. Speciliștii spun că legumele şi fructele trebuie consumate atunci când este sezonul lor. De exemplu, roșiile se coc natural la jumătatea lunii iunie.

Citește și: Incredibil! Cât costă un kilogram de roșii românești la o piață din București. Românii nu-și mai pot permite acest „moft”

Dacă nu puteți aștepta până la vară, specialiștii în agricultură spun însă că putem deosebi legumele şi fructele stropite cu pesticide în exces pentru o coacere forțată.

”În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea ecrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic”, a explicat Cristi Rusu, preşedinte Asociaţie Legume, pentru oboservatornews.ro.

Citește și: Ce soi de roșii poți planta în grădina de la bloc. Se dezvoltă cu ușurință în pământ puțin

În această perioadă, în piețe au apărut și primele roșii românești. Cele mai multe roşii ţuguiate provin din solarii unde coacerea a fost simulată cu pesticide în concentraţie mare.

”Trebuie să aibă seminţe, să aibă zeamă. Nu are nici zeamă, are mirosul plăcut, dar seminţele nu sunt independente. Sunt forţate, sunt de aprilie-mai.”, spune și medicul nutriționist Ligya Alexandrescu.

 

Scandal cu legume coapte forțat cu substanțe toxice. Ministrul Petre Daea amenință cu tăierea subvențiilor pentru legumicultori

Pe piața din România au ajuns la vânzare legume coapte forțat prin stropire cu substanțe toxice folosite în concentrație foarte mare, iar în acest context ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avertizat că autoritățile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât să pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat ministrul Petre Daea, pentru Agerpres.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.