Cum îţi plăteşte statul facturile la căldură dacă ai smartphone. Avem DOCUMENTUL, schimbări de ultimă oră

Ajutorul pentru energie va putea fi folosit pentru plata facturilor curente sau restante începând cu 20 februarie. Este vorba, de exemplu, de ajutorul de 1.400 de lei pe care îl primesc anul acesta românii cu venituri mici.

31 ian. 2023, 10:06
Cum îţi plăteşte statul facturile la căldură dacă ai smartphone. Avem DOCUMENTUL, schimbări de ultimă oră
Cum îţi plăteşte statul facturile la căldură dacă ai smartphone

UPDATE detalii despre plata facturilor: Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, în şedinţa de Guvern, că de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş: a spus la rândul lui că, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie.

”Începând de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a spus premierul Ciucă în deschiderea şedinţei de Guvern.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a arătat că, urmare a observaţiilor şi a sugestiilor primite odată cu Ordonanţa 166, a venit această solicitare ca aceste plăţi să fie făcute în platforma electronică şi sistemul informatic pe care îl avem disponibil pentru implementarea mecanismului.

”Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie şi în acest fel răspundem la toate solicităriel, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi spărăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice”, a declarat Boloş. Ministrul Investiţiilor a precizat la rândul lui că de mâine începe distribuţia cardurilor de energie.

Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Investiţiilor să continue să se coordoneze cu ministerul cercetării, astfel încât, prin Poşta Română, ”să existe garanţia că tot ceea ce au decis se realizează şi în practică şi ajung la beneficiar, aşa cum şi-au asumat”.

Facturile la căldură se pot plăti şi foarte simplu! Criza energetică este combătură de Guvern prin vouchere sociale, dar procedurile de decontare a facturilor la energie este extrem de greoaie, prin intermediul Poştei Române. Totuşi, potrivit unui proiect de act normativ, Poşta ar putea avea un rol decorativ în ceea ce priveşte cardurile de energie.

Practic, proiectul de OG de la MIPE stabilește că, pentru eficientizarea utilizării sprijinului acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, respectiv pentru asigurarea accesului mai facil la serviciul de plată prin mandat poștal, documentele necesare pentru facturile la căldură se vor putea transmite și electronic.

Apare astfel o a treia modalitate de efectuare a plății, pe lângă plata la oficiile poștale sau direct la poștaș (la domiciliu). Mai exact, plățile prin servicii de mandat poștal se vor putea efectua prin una din următoarele modalități:

  • prin prezentarea la sediul subunităților poștale a beneficiarilor de sprijin pentru compensarea prețului la energie;
  • direct la salariatul poștal, la adresa de domiciliu a beneficiarilor de sprijin pentru compensarea prețului la energie;
  • prin transmiterea electronică a documentelor necesare în formatul permis de aplicația electronică pusă la dispoziție de Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A.

Documentele necesare efectuării unei plăți prin servicii de mandat poștal în scopul compensării prețului la energie sunt, potrivit OUG 166/2022:

  • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin și, după caz, documentul care atestă încadrarea în una dintre categoriile de beneficiari și care poate fi mandatul poștal sau decizia ori dispoziția de acordare a sprijinului la venitul minim garantat sau alocației pentru susținerea familiei;
  • documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/sau restante față de furnizorul de energie (inclusiv facturi) și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari.
OG modificare 2 OUG 166

De principiu, ajutorul se primește sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti, integral sau parțial, facturi de energie. În cazul lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023 însă, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.

Prin proiectul de OG se stabilește acum un reper temporal al valabilității documentelor justificative prin care se face dovada că beneficiarul a achiziționat material lemnos pentru încălzire.

Vouchere energie 2023. Amenzi de 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardul de energie

Concret, vor putea fi folosite documentele justificative prin care beneficiarul face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum (de pildă, avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale) emise începând cu luna august 2022.

Ajutorul pentru energie va putea fi folosit pentru plata facturilor curente sau restante începând cu 20 februarie.

Este vorba, de exemplu, de ajutorul de 1.400 de lei pe care îl primesc anul acesta românii cu venituri mici.

Iată lista beneficiarilor:

-Pensionarii de peste 60 de ani, inclusiv, cu un venit de sub 2.000 de lei, inclusiv;
-Pensionarii de invaliditate cu venit sub 2.000 de lei, inclusiv;
-Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venit de sub 2.000 de lei, inclusiv;
-Familiile cu alocație de susținere;
-Familiile sau persoanele cu ajutor social.

Cum funcționează sistemul? Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie. Cu acesta se pot plăti facturi de energie, total sau parțial. Ajutorul se oferă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare. Banii primiți de la stat pot acoperi următoarele tipuri facturi: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cardurile de energie vor ajunge la beneficiarii eligibili în perioada 1-20 februarie 2023, iar plățile se vor putea efectua începând cu data de 2o februarie. De asemenea, cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

Tichete creșă 2023. Care sunt românii care pot beneficia lunar de ajutorul financiar de 570 lei

Interesant este că apar noutăți care facilitează utilizarea ajutorului de 1.400 de lei pentru plata facturilor. Totul va fi mai simplu, dacă știi să folosești un smartphone și aplicațiile mobile în general.

„Pe lângă plata la oficiile poștale sau direct la poștaș, beneficiarii ajutorului pentru energie vor putea face plata facturilor curente sau restante și electronic, printr-o aplicație pusă la dispoziție de Poșta Română, după cum este prevăzut într-un proiect de ordonanță pus, de puțină vreme, în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE)”, explică avocatnet.ro.