Cum l-a adus „DIPLOMAŢIA PING-PONG” pe NIXON în China

Tenisul de masă, cunoscut şi ca "ping-pong",  este creditat cu faptul că ar fi jucat un moment extrem de important în istoria diplomaţiei americane. Preşedintele Nixon a devenit primul preşedinte american care a vizitat Republica Populară Chineză, după 22 de ani de întrerupere a relaţiilor între cele două ţări.

23 ian. 2014, 19:57

În 1971, când „războiul rece” ajunsese la apogeu, aşa-numita „diplomaţie ping-pong” a făcut minuni în relaţiile americano-chineze.

În acel an, un grup de jucători de tenis de masă din Statele Unite ale Americii a reprezentat primii americani care vizitau China comunistă. Delegaţia lor a fost un succes, deschizând astfel calea politică pentru normalizarea relaţiilor  între cele două ţări, scrie BBC online.

În mai puţin de un an după aceea, preşedintele Richard Nixon însuşi a mers la Beijing în vizită oficială şi a devenit astfel primul preşedinte american care a vizitat republica comunistă, după 22 de ani.

Vizita lui Nixon în „China Roşie” cum o numeau occidentalii, a avut ca rezultat introducerea pe piaţa mondială a costului scăzut al mâinii de lucru şi a produselor ieftine, ceea ce nu le-a convenit nici muncitorilor, nici industriaşilor americani. Nixon a semnat primul Tratat de Comerţ liber cu China, stârnind temeri că, prin ignoranţa lui, ar fi putut alimenta răspândirea comunismului în lume şi ar fi urmat să distrugă clasa de mijloc.