Cum motivează judecătorii refuzul de redeschidere a dosarului 10 august. Cîţu: Sunt dezamăgit. Vom vedea dacă mai există căi de atac

Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti au precizat, în urma reacţiilor faţă de decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august, că hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat, "nu pe bază de emoţii şi sentimente".

03 mart. 2021, 15:11
Cum motivează judecătorii refuzul de redeschidere a dosarului 10 august. Cîţu: Sunt dezamăgit. Vom vedea dacă mai există căi de atac

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Bucureşti a transmis, miercuri, precizări faţă de reacţiile exprimate în spaţiul public cu referire la hotărârea judecătorească pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr.26704/3/2020.

Astfel, instanţa a arătat că, în pronunţarea soluţiilor, judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituţia României.

„Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente. Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc,independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor”, au subliniat reprezentanţii Tribunalului Bucureşti.

Conform magistraţilor, „discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat”.

Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”. Decizia este definitivă.

Dacă magistraţii ar fi decis redeschiderea dosarului, foştii şefi din Jandarmerie ar fi fost cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

 

Florin Cîţu: Sunt dezamăgit de decizia în dosarul ”10 august”. Vom vedea dacă mai există căi de atac

Premierul Florin Cîţu s-a declarat dezamăgit de clasarea dosarului „10 august” şi a arătat că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la posibile căi de atac.

„Este o decizie a tribunalului şi nu pot să comentez decât ca cetăţean că sunt dezamăgit că vedem că în România nimeni nu a tras în noi în decembrie, în mineriade nimeni nu răspunde pentru mineriade şi mai avem aici un eveniment în care este foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă priveşte, mă voi asigura că niciodată cetăţenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, aşa cum au fost aceste situaţii”, a spus Cîţu.

El a precizat că a discutat cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion, dacă mai există căi de atac în acest caz.

„Am stat de vorbă cu ministrul Justiţiei, vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se poate face ceva sau nu în acest moment. Aştept opinia experţilor în această situaţie”, a declarat premierul.

 

Copreşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş a afirmat că decizia ca dosarul 10 august să nu fie redeschis este un lucru la care nu se aştepta şi consideră că Parlamentul poate ancheta acele evenimente. Astfel, liderul PLUS a spus că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand, revoltaţi de menţinerea deciziei de clasare a dosarului „10 august”. Dacian Cioloş vrea comisie parlamentară

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că a avut ”imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart”. Liberalul a afirmat că ”Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor” şi a anunţat că situaţia va fi tranşată la CEDO.