Cum ne putem întări organismul

În acest sezon, organismul nostru trebuie tratat cu deosebită atenție. Acum este momentul când bacteriile își fac apariția și ne dăruiesc o gripă de toată frumusețea. Află din următorul articol cum ne putem întări organismul!

21 feb. 2019, 09:24
Cum ne putem întări organismul

Sistemul nostru imunitar are nevoie de vitamine și minerale pentru a fi întărit. Cele mai eficiente vitamine în acest sens sunt vitamina B12 și vitamina C.

Vitamina B12 joacă un rol extrem de important în cadrul celor mai importante funcții ale organismului. Practic, toate vitaminele din complexul B ajută la întărirea imunității organismului și la energizarea sistemului nervos. Totuși, aceste efecte sunt cu atât mai vizibile în cadrul administrării de vitamina B12. Această vitamină este cunoscută ca fiind cea mai eficientă în tratarea anemiei. Ajută să ne menținem sănătatea creierului și, de asemenea, are efect și asupra metabolismului normal și eficient al lipidelor și al proteinelor. Mai mult decât atât, are un rol decisiv și asupra sănătății și sintezei ADN-ului. Mai exact, în cazul în care celulele din organism încep să se uzeze și nu se mai reproduc în mod corespunzător, atunci își va face apariția procesul de îmbătrânire. Vitamina B12 contribuie la reînnoirea celulară și, astfel, ne ajută să ne păstrăm celulele tinere.

Vitamina B12 poate fi regăsită din surse precum: carnea roșie, carnea alba, pește (somon, ton), ouă și alte produse lactate.

Atunci când în organism avem un nivel scăzut de vitamina B12, riscul de apariție a unor boli cardiovasculare este crescut. În cazul unei deficiențe de vitamina B12, medicii specialiști recomandă administrarea de suplimente alimentare.

Vitamina C este cunoscută pentru efectul său benefic asupra sănătății. Fie că vorbim de vitamina C preluată din alimente sau din suplimentele alimentare, ea nu trebuie să lipsească din „trusa” noastră de ajutor împotriva bacteriilor. Vitamina C susține sistemul imunitar din mai multe perspective. În primul rând, această vitamină ajută la anihilarea virușilor și a bacteriilor din organism. Acest lucru se datorează producției de limfocite C, care sunt celule ale imunității ce luptă contra bacteriilor și a virușilor. De asemenea, acestea pot avea și rolul de a anihila celulele canceroase.

În momentul în care există o cantitate suficientă de vitamina C în organism, anticorpii acționează mult mai eficient. Practic, vitamina C creează o barieră în organism pentru protejarea împotriva virușilor. Astfel, vom fi feriți de răceală și gripă atâta timp cât în organismul nostru există o cantitate suficientă de vitamina C. Mai mult decât atât, efectele benefice ale vitaminei C pot fi vizibile și la nivelul sănătății pielii noastre. Pe lângă faptul că stimulează puterea sistemului imunitar, aceasta are și un efect antioxidant puternic, ce ne apără pielea împotriva poluării, a fumului de țigară și a altor factori dăunători din mediu (radicalii liberi).

Printre cele mai importante surse alimentare cu un conținut bogat de vitamina C se numără următoarele alimente: legumele verzi cu frunze (conopidă, spanac, broccoli, varză), usturoiul, pătrunjelul, cimbrul, ardeii (în special ardeii iuți roșii), cartofii, morcovii, grapefruit, papaya, portocalele, caisele, piersicele, cireșele, mango, strugurii, zmeura, ananasul, prunele și pepenele galben.