Cum pierde România pierde 40 mil. euro – fonduri europene nerambursabile. Ministerul Educaţiei renunță la proiectul european Catalog electronic (SIMS)

Proiectul cu finanțare europeană Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, cu funcții de catalog electronic și platformă de management performantă, nu va mai fi derulat de Ministerul Educației.

09 dec. 2022, 10:19
Cum pierde România pierde 40 mil. euro – fonduri europene nerambursabile. Ministerul Educaţiei renunță la proiectul european Catalog electronic (SIMS)

Investiția în Educație, mai exact în digitalizarea Educației, pierde astfel 40 de milioane de euro. Proiectul cu finanțare europeană Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, cu funcții de catalog electronic și platformă de management performantă. Potrivit fișei bugetare publicate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Educaţiei nu va mai derula acest proiect, scrie edupedu.ro. 

Proiectul Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS – avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile. Timp de 3 ani, Ministerul Educaţiei nu a reușit nici măcar să scoată la licitație proiectul.

Citeşte şi: Noul an școlar vine cu schimbări majore. Cum vor primi elevii note? Sorin Cîmpeanu: ”Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note într-un an”

Despre acest proiect fostul ministru Sorin Cîmpeanu spunea că incapacitatea Ministerului Educației de a-l scoate măcar la licitație „este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR”.

Între timp, în loc să dezvolte proiectul public gratuit pentru școli, pentru care fondurile europene ar fi asigurat resursele de finanțare, Ministerul Educației a lansat un așa-zis „program-pilot”, aprobat prin ordin de ministru, prin care școlile pot folosi aplicații comerciale de catalog electronic, înlocuind catalogul clasic, cu anumite obligații, aplicații cumpărate de multe ori din banii părinților, mai scrie Edupedu.ro.

Citeşte şi: Cum se va face notarea elevilor la orele de sport. Cine primeşte note şi cine primeşte calificative la Educație Fizică. Explicaţia ministului Educaţiei

În anul şcolar 2022 – 2023, 742 de școli folosesc catalog electronic de la firme private.