Cum poate „interveni” guvernul pentru a scădea ratele românilor în franci, euro şi alte monede. Singura cale

Săptămâna trecută a început un adevărat calvar pentru mulţi români, calvar care se vede direct în buzunar. Practic, ratele la creditele în franci elveţieni au explodat, după ce valuta elveţiană s-a apreciat masiv faţă de leul românesc.

21 ian. 2015, 06:45
Cum poate „interveni” guvernul pentru a scădea ratele românilor în franci, euro şi alte monede. Singura cale

Aceată apreciere seamănă puternic cu cea suferită de monedă unică europeană înaintea declanşării crizei economice. Şi care a afectat toată populaţia României, atât la credite, dar şi la preţuri. Să en reamintim, la finele lunii noiembrie 2008, euro era cotat la Banca Naţională a României (BNR) cu 3,7, pentru ca o lună şi câteva zile mai târziu, să ajungă la aproape 4,3. De exemplu, pe 28 noiembrie 2008, cursul de schimb era de 3,7794 lei pentru un euro. Pe 13 ianuarie 2009, cursul era de 4,2985 lei pentru un euro. Un avans de aproape 14%!

FMI a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2015 şi 2016

Ce s-a întâmplat, care a fost motivul pentru care moneda euro a crescut aşa de mult şi de brusc faţă de leul românesc? Înrăutăţirea economiei, apariţia crizei, care s-a manifestat printr-o scădere brutală a economiei româneşti în trimestrul al patrulea din 2008. Ceea ce înseamnă că moneda e strâns legată, direct proporţională cu evoluţia economiei. De aici rezultă şi că reversul e valabil: dacă economia creşte, se întăreşte şi moneda noastră, leul românesc. Creşte faţă de alte valute, cum e euro, francul elveţian şi altele.

De altfel, dacă ne uităm la evoluţiei leului până la criză, aceste afirmaţii se susţin cu putere. Leul s-a apreciat în anii dinaintea crizei, când economia mergea bine (era chiar în pericol de supraîncâlzire). Astfel, cursul mediu din 2005 a fost de 3,6234, în 2006 de 3,5245, în 2007 de 3,3373 lei pentru un euro (datele BNR). Iar prognozele arătau o continuare a trendului de apreciere dacă nu izbucnea criza în 2008.

Criza francului elveţian. Audieri la Comisia de buget, miercuri la Camera Deputaţilor

Astfel, cea mai importantă mişcare pentru ca leul să se aprecieze faţă de alte valute ar fi accentul masiv pe economie, pe creşterea economică. În prezent, economia românească este pe plus, dar avansul nu este considerat încă destul de puternic, de consistent, de stabil, având în vedere şi fluctuaţiile economice de la începutul anului trecut.

Dincolo de accentul pe stimularea economiei, o altă variantă care ar genera şi aprecierea monedei, ar fi activitatea politică. Care e strâns corelată cu mersul economiei. Practic, un parcurs politic fluctuant, fără obiective clare sau fără paşi reali pentru atingerea obiectivelor, generează instabilitate, instabilitate la care investitorii sunt foarte atenţi şi de care se tem enorm. Cum sunt modificările frecvente şi peste noapte la Codul Fiscal.

Udrea, scrisoare pentru Iohannis: PMP cere consultări cu partidele politice pe problema creditelor bancare

Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă din partea autorităţilor, pentru a putea face afaceri aici. Altfel, îşi vinde afacerile aici, cumpără euro şi pleacă cu ei de aici. Iar achiziţiile de euro scumpesc iar această monedă, produc o creştere faţă de leu. Situaţie care ne afectează la rate.