Cum pot apărea rezultate fals pozitive sau negative la testul Real-Time PCR pentru depistarea COVID-19. Explicaţia medicilor

Testul Real-Time PCR este considerat în prezent cel mai sigur în diagnosticarea infecției cu COVID-19. Cu toate acestea, el poate oferi și rezultate fals negative chiar dacă persoana tesată este infectată. Cum explică medicii acest lucru.

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 08:13
Cum pot apărea rezultate fals pozitive sau negative la testul Real-Time PCR pentru depistarea COVID-19. Explicaţia medicilor

Dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie și microbiologie, explică în ce condiții rezultatul testului pentru depistarea COVID-19 poate arăta exact inversul situației reale de sănătate.

„Dacă treci pe stradă sau în acel spital și ți se face testul și cineva a expirat, a tușit în preajma ta și ai câteva copii din acel virus în gât, tu poți în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curățate de mucus, ori de către macrofage (celule care se hrănesc cu agenții patogeni întâlniți în organism, n.r.) sau pur și simplu nu sunt o doză infectantă, spune specialistul citat de DigiFM.

Rezultatele fals negative pot apărea la testare din multe cauze: pot fi erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare, reactivii pot fi expirați sau ținuți în condiții necorespunzătoare.

Citeşte şi: Sfaturile lui Virgil Musta pentru noul an şcolar. Cele 13 reguli de bază la revenirea în şcoli

„Știm clar că această analiză Real-Time PCR este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul inițial, dar știm bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecția nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România. Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiți parametrii, parametrul de sensibilitate și specificitate. Cu siguranță că teste fals pozitive și fals negative există oriunde în lume”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” din Capitală.