Cum pot fi schimbate în bani voucherele anti-sărăcie. Proiectul se află pe masa premierului

Vești bune pentru cei mai săraci dintre români: zeci de mii de cetățeni ar putea beneficia de noi pachete de ajutor de la guvern. 

28 feb. 2023, 19:22
Cum pot fi schimbate în bani voucherele anti-sărăcie. Proiectul se află pe masa premierului

Noile pachete oferite de stat ar putea fi oferite în baza unei legi semnate de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și premier.

Proiectul a fost votat în Parlament, încă din luna martie a anului trecut.

„Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate.

Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii.

Acești oameni, grație proiectului de lege, la care am muncit mult, nu vor avea nevoie de contracte de muncă.

Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună (vouchere pentru activităţi casnice).

În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat exclusiv printr-o platformă digitală.

În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro.

Din păcate, până în acest moment lucrurile par să fie blocate din perspectiva operaționalizării. În acest sens, i-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice.

Este important de știut cât mai stagnează acest proiect şi dacă va putea fi pus la punct până la termenul de 1 ianuarie 2024. Sunt cel puţin zeci de mii de potențiali beneficiari în România!”, a transmis de curând deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

 

Ce se va întâmpla cu voucherele anti-sărăcie

 

Voucherele pentru activități casnice vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online, cât și pe suport pe hârtie.

Tichetele vor conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru voucherele în format fizic trebuie luat în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Preschimbarea în bani a voucherelor pentru activităţi casnice, de către prestatorul casnic, se va putea face la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, la sediile unităților furnizorului de serviciu universal sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică.

Din valoarea nominală a voucherelor de activităţi casnice se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Ca facilitate fiscală, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, respectiv cota contribuției de asigurări sociale este reprezentată de 50% din valoarea nominală a tichetului, informează Antena 3, în baza proiectului de lege.