Raluca Turcan șterge pe jos cu Austria: ‘Niciun argument invocat de Viena împotriva României nu mai stă în picioare!’

Deputatul PNL, Raluca Turcan, tună și fulgeră după ce Austria și-a exprimat oficial ”NU-ul”, față de aderarea României la spațiul Schengen. Aceasta spune că niciun agrument invocat de guvernul austriac împotriva României nu stă în picioare.

06 dec. 2022, 19:41
Raluca Turcan șterge pe jos cu Austria: ‘Niciun argument invocat de Viena împotriva României nu mai stă în picioare!’

Raluca Turcan șterge pe jos cu Austria.Deputatul PNL, Raluca Turcan, tună și fulgeră după ce Austria și-a exprimat oficial ”NU-ul”, față de aderarea României la spațiul Schengen. Aceasta spune că niciun agrument invocat de guvernul austriac împotriva României nu stă în picioare.

Citește și CTP, scandalizat de decizia Austriei în cazul Schengen: E vorba de un „Așa vrem noi!”. Ce argument minunat li se oferă astfel suveraniștilor anti UE, putiniștilor!

Raluca Turcan șterge pe jos cu Austria

Deputatul PNL susține că ar fi o profundă nedreptate ca în ciuda tuturor eforturilor României să îi fie blocat accesul în Schengen printr-un refuz.

„Ar fi o profundă nedreptate ca, în ciuda unor investiții uriașe în infrastructura necesară pentru securizarea frontierelor, efortul României să fie sancționat printr-un refuz al aderării la spațiul Schengen. România merită recunoașterea firească a unui drept, lucru confirmat deja de numeroasele expertize tehnice realizate până în prezent.

Președintele Klaus Iohannis are în aceste zile o serie de discuții cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, iar la nivelul ministerului de Externe și al grupului de experți ai MAI se fac, de asemenea, eforturi consistente pentru a reda clar faptul că din punct de vedere tehnic România este pregătită pentru intrarea în spațiul Schengen. Niciun argument invocat de Austria împotriva României nu mai stă în picioare. Sperăm că analiza justă și solidaritatea să ia locul acestor reticențe total nejustificate”, a spus Raluca Turcan, pe pagina ei de Facebook.

Austria se opune oficial aderării României la Schengen

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.

Aflat într-o vizită oficială la Tirana, capitala Albaniei, cancelarul austriac Karl Nehammer a confirmat şi întărit poziţia exprimată de ministrul de Interne şi a explicat că refuzul se datorează insecurităţii graniţelor celor două state în faţa migraţiei non-europenilor înspre statele UE.

Ministrul de Interne a dezminţit informaţiile potrivit cărora Austria ar putea ceda presiunilor la Consiliul miniştrilor de interne din UE care are loc în 8 decembrie la Bruxelles.

„În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a spus ministrul.

De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schegen, adică aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii – a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu acordat cotidianului „Kleine Zeitung”.

Protecţia frontierelor, spun oficialii austrieci, pur şi simplu nu funcţionează, iar Bulgaria şi România trebuie să fie tratate la pachet.

Aflat la Tirana, la summitul unde participă şi preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul austriac Karl Nehammer a confirmat această poziţie a Austriei: „Ministrul de interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali care au ajuns în Austria neînregistraţi. Asta înseamnă că au trecut pe la graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Karl Nehammer.

Şi ministrul austriac pentru Europa, Karoline Edtstadler, a reiterat marţi refuzul Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen. „Nu putem vota în favoarea extinderii spaţiului Schengen pentru că este vorba şi de securitatea cetăţenilor europeni”, a declarat ea, după o întâlnire cu omoloaga din Suedia, Jessika Roswall, la Stockholm.

Citește și ANALIZĂ! De ce este Austria calul troian al Rusiei în UE? Cum influenţează Moscova marile decizii politice şi strategice de la Viena împotriva României! De la plata gazelor în ruble, la votul împotriva României în Schengen