Cum pot lucra românii cu acte în regulă în Italia

În prezent, cetățenii români pot lucra în Italia în aceleaşi condiţii ca şi italienii, fără să mai fie necesară obţinerea unei autorizări de angajare.

11 nov. 2022, 12:18
Cum pot lucra românii cu acte în regulă în Italia

Pentru a se angaja în mod legal la un loc de muncă în Italia şi a evita să devină victime ale exploatării şi traficului de fiinţe umane, românii trebuie să obţină de la autoritatea competentă (Agenzia delle Entrate) codul fiscal (codice fiscale), scrie rotalianul.com.

Citeşte şi: Italia ar putea majora plafonul pentru plăţile în numerar până la 5.000 de euro

Cu cel puţin o zi înainte de începerea propriu-zisă a muncii, angajatorul din Italia este obligat să transmită comunicarea obligatorie cu privire la începerea raportului de muncă la centrul pentru plasare în muncă competent/„centro per l’impiego” şi la institutele de protecţie socială competente (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială – I.N.P.S. şi Institutul Naţional de Asigurare împotriva Accidentelor de Muncă şi Bolilor Profesionale – I.N.A.I.L.), în conformitate cu prevederile legislaţiei italiene în domeniu.

Citeşte şi: Badantele și bonele din Italia nu vor mai putea încasa cash salariile mai mari de 1.000 de euro

De asemenea, românii trebuie să solicite înscrierea în Registrul de evidenţă a populaţiei/„Anagrafe” de la nivelul Primăriei locale, în caz de şedere mai mare de 3 luni.