Badantele și bonele din Italia nu vor mai putea încasa cash salariile mai mari de 1.000 de euro

Conform legislației din Italia, badantele și bonele nu vor mai putea încasa în numerar sume mai mari de 1.000 de euro, fiind necesare operațiuni bancare.

31 oct. 2022, 17:27
Badantele și bonele din Italia nu vor mai putea încasa cash salariile mai mari de 1.000 de euro

Potrivit legislației din Italia cu privire la munca casnică, există reguli diferite pentru alți lucrători în ce privește plata salariului în numerar. Din 2023, plata salariului se va face doar prin intermediul operațiunilor bancare, dacă suma depășește 1.000 de euro.

În acest moment, salariile muncitorilor casnici pot fi plătite în numerar dacă nu depășesc 2.000 de euro, iar începând cu 1 ianuarie 2023, limita va reveni la 1.000 de euro.

Citește și: Ion, un român stabilit în Italia, nici nu concepe să se mai întoarcă vreodată în România: „Aici îți permiți să trăiești zi de zi, nu duci lipsă pentru ziua de mâine”

Cei ce nu respectă această regulă pot primi amenzi cuprinse între 3.000 și 50.000 de euro. Astfel, va fi necesar să acorde p atenție mărită operațiunilor monetare care se vor efectua. Efectele impunerii acestui prag vor fi importante, în primul rând, retragerea din contul bancar a unor sume mai mari de 1.000 de euro dă băncii dreptul de a-i cere clientului să justifice operațiunea. Dacă motivele nu sunt credibile,instituția poate raporta acest lucru la Unitatea de Informații Financiare, care poate emite o evaluare preliminară.

Indiferent de pragul impus, plata casnicilor în numerar nu este recomandată. Dacă nu sunt utilizate metode care asigură trasabilitatea, nu este posibilă obținerea reducerilor și a bonurilor fiscale, potrivit știridiaspora.ro.

Citește și: O româncă din Italia a murit după ce ambulanța a venit după trei ore. Medicii au crezut că e vorba despre o supradoză

Există două beneficii fiscale:

  • deducerea contribuțiilor plătite la INPS pentru îngrijitori sau ajutoare la domiciliu. Suma maximă supusă deducerii este de 594,37 euro și numai pentru cota de plată către angajator,
  • deducerea rezzervată celor care angajează un îngrijitor pentru a ajuta persoanele neautosuficiente. Beneficiul este egal cu 19% din remunerația recunoscută , până la un total de 2.100 de euro . Deducerea totală, așadar, nu poate depăși 399 de euro pe an și este disponibilă doar pentru cei care au un venit anual care nu depășește 40 de mii de euro. Pentru a accesa facilitate, de asemenea, este necesară solicitarea unui certificat medical care să ateste neautosuficiența persoanei asistate. Documentul trebuie prezentat, la cerere, la administrația financiară, împreună cu chitanțele salariului plătit (purtând semnătura lucrătorului casnic).