Cum poţi avea curent gratis pentru locuinţa ta! Trucul util pe care trebuie să îl ştie orice român!

Facturile la curent şi gaze naturale au explodat în ultima perioadă, iar tot mai mulţi români caută soluiţii pentru a micşora costurile de la aceste utilităţi.

17 mart. 2022, 16:31
Cum poţi avea curent gratis pentru locuinţa ta! Trucul util pe care trebuie să îl ştie orice român!

Cum poţi avea curent gratis pentru locuinţa ta! Există o opţiune extrem de utilă pentru rezolvarea acestei probleme care se rezumă la panourile solare. Această metodă vine cu trei mari sisteme dintre care beneficiarii pot alege: on-grid, off-grid și hibrid. Vă vom explica se semnifică fiecare dintre ele.

Cum poţi avea curent gratis pentru locuinţa ta! Trucul util pe care trebuie să îl ştie orice român!

Sistemul On-grid:

Acestea nu au nevoie de baterii, folosesc un invertor indispensabil pentru orice sistem PV și sunt conectate la rețeaua națională, oferind o reducere a consumului de curent electric din rețea.

Sistemul Off-grid:
Sunt sisteme independente destinate locuințelor din zone complet izolate, care se află la o distanță mare de rețeaua națională. Pentru a putea funcționa în mod independent instalația solară are în componența sa o baterie solară de 12V sau mai mult. Bancul de baterii stochează surplusul de energie pentru a putea fi folosit pe timp de noapte sau în zilele cu cer noros când randamentul panourilor este mai scăzut.

Sistemul Hibrid:
Combină caracteristicile primelor două sisteme, astfel că pot produce energie electrică în mod independent, în același timp în care rămân conectate la o sursă auxiliară, fie ea rețea națională de distribuție sau generator. Diferența constă în numărul redus de baterii sau lipsa totală a acestora, datorită racordării la sursa auxiliară. Invertorul hibrid asigură funcționarea optimă a dispozitivelor din casă cu ajutorul funcției de comutare automată de pe sistem fotovolatic pe baterii pe rețea sau invers.

Investiţia pentru panourile solare, indiferent de sistemul pe care clienţii îl aleg, se amortizează în circa 5-10 ani de folosință. Nu se știe o sumă exactă, deoarece oferta diferă de la un client la altul și de la o casă la alta.

Citeşte şi: Primarul din Herson anunţă că oraşul ucrainean a rămas fără curent şi apă: „Trupele ruseşti sunt peste tot”. Oamenii s-au aşezat în faţa blindatelor ruseşti
Specialiștii spun că un sistem complet poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat, în timp ce sistemele mai ieftine, sub 1000 euro nu îți vor garanta neapărat o calitate bună a echipamentelor.

Un sistem off-grid ce alimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1100 euro. Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0.8 -1 eur./watt peak (Wp). Estimativ prețul unei instalații solare începe de la 3.200 euro. Dacă alegi să încorporezi și o baterie solară în sistemul tău un calcul de început pornește de la 1100-1500 euro per kilowatt instalat, fără TVA„, mai arată sursa citată.

Citeşte şi: Ce simbolizează litera „Z” şi cum şi-a explicat gimnastul rus care a purtat-o pe echipament alături de un concurent din Ucraina, pe podiumul de la Doha