Cum poţi cumpăra vechime în muncă, în rate. Până când trebuie achitatată suma în totalitate

Românii care vor să-şi cumpere vechimea în muncă, dar se tem de sumele mari pe care trebuie să le achite, trebuie să ştie că acest lucru este posibil acum şi în rate.

13 mai 2023, 10:10
Cum poţi cumpăra vechime în muncă, în rate. Până când trebuie achitatată suma în totalitate

Cum îți poti cumpăra vechimea în muncă, în rate. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a dat detalii despre noua opţiune la care pot apela românii.

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare. Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Citeşte şi: Pensii 2023. Cât ne costă un an de vechime în muncă. Contribuţia s-a mărit după majorarea salariului minim

OUG 163/2020 a stabilit că „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult şase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Citeşte şi: Pensii 2023. Suma colosală pe care un român trebuie să o dea pentru 5 ani de vechime

În cazul în care nu a fost achitată integral suma, „contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care, la data de 31 august 2023, contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”.