Pensii 2023. Cât ne costă un an de vechime în muncă. Contribuţia s-a mărit după majorarea salariului minim

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

20 mart. 2023, 17:17
Pensii 2023. Cât ne costă un an de vechime în muncă. Contribuţia s-a mărit după majorarea salariului minim
Românii vor putea plătii vechimea în muncă până la 31 august

Pensii 2023. Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, adică nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra  vechime și în acest an, până la data de 31 august.

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

Marius Budăi, noi detalii despre vârsta de pensionare: „Mi se pare halucinant ce găsesc în PNNR. Au trimis la Bruxelles niște lucruri aberante”
Pensii 2023. Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat şi se pot cumpăra până la şase ani de vechime în muncă. În principiu, persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot sa iasă la pensie. Pensia este, în general, de trei tipuri: pentru limită de vârstă,, pensie anticipată și pensie anticipată parțial.

Condițiile cumpărării vechimii în muncă:

 • Aceasta poate fi plătită oricând, dar contribuabilul va beneficia de ea doar când împlineşte vârsta de pensionare
  Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare
  Să nu se fi realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor a fi cumpăraţi anii de vechime.
  Care sunt pașii procesului de cumpărare a vechimii în muncă

Pensii 2023. Primul pas este prezentarea la unul dintre ghișeele Casei de Pensii. Aici se va verifica pentru început care sunt perioadele pentru care nu s-au plătit contribuții.

Anunţul zilei despre pensii! Ce a decis Guvernul României, se aplică înainte de 1 iunie 2023
Ulterior se stabilesc perioadele pentru care vrem să cumpărăm vechimea în muncă. Tot ce ne rămâne de făcut este să completăm declarația, contractul și să le dăm la ghișeu.

Pensii 2023. Data limită până la care îți poți cumpăra vechime în muncă! Timpul este limitat

Cum poți să îți cumperi vechime în muncă. Dacă îți dorești să acoperi o perioadă în care nu ai cotizat la sistemul de pensii de stat, poți face acest lucru și anul acesta. Este nevoie să semnezi un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătești o sumă de bani. Totuși, pentru a face acest lucru trebuie să te grăbești, doarece nu a mai rămas mult timp la dispoziție pentru a completa vechimea în muncă.

Citește și: Mercedes construieşte o fabrică de 135 de milioane de euro în Alba. Câte locuri de muncă pentru români creează gigantul german

Potrivit OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Data limită pentru a încheia un contract de asigurare prin care să îți plătești retroactiv contribuția de asigurări sociale este 31 anugust 2023.
Acestea pot fi plătite pentru o perioadă de maximum 6 ani de zile. Până în prezent 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice. Calculul contribuției de asigurări sociale se face în funcție de venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu poate să fie mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară la data încheierii contractului.

Cum în prezent salariu minim brut a fost majorat la 3.000 de lei, cei interesați vor trebui să plătească 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce anul trecut, înainte de mărirea salariului minic, aceasta era de doar 638 lei (adică 25% din 2.550). Cu alte cuvinte, dacă cineva vrea să cumpere un an de vechime, va trebui să plătească 9000 de lei. Cei interesați au opțiunea de a plăti integral această sumă dintr-o singură tranșă sau pot opta pentru eșalonarea sumei.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

De ce acte ai nevoie pentru a-ți cumpăra vechime în muncă?

Persoanele fizice care vor să înregistreze un contract de asigurare socială, trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii unde își au domiciliul cu următoarele documente:

 •  Carte de identitate original, copie
 • Dosar carton cu șină
 • Formular deschidere contract în două exemplare
 • Declarație protecție date
 • Declarație pe propria răspundere.

Citește și: Cele mai permisive țări europene atunci când vine vorba de muncă hibrid sau telemuncă. Unde să te muți dacă vrei să lucrezi de acasă