Pensii 2023. Suma colosală pe care un român trebuie să o dea pentru 5 ani de vechime

Şeful Casei de Pensii, explicaţii pas cu pas pentru românii care nu au stagiul complet de cotizare. Cât îl costă pe un român să cumpere cinci ani de vechime în muncă.
Filip Stan
24 mart. 2023, 23:11
Pensii 2023. Suma colosală pe care un român trebuie să o dea pentru 5 ani de vechime
Bani mai mulţi la salariu pentru angajaţii cu vechime de cel puţin doi ani. Este obligatoriu, s-a dat lege!

Pensii 2023. Românii care au goluri în cartea de muncă îşi pot cumpără vechime, iar şeful Casei de Pensii a explicat vineri, la Antena 3, cum se poate face acest lucru şi cât ne costă. Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Dacă avem cinci ani gol în cartea de muncă și avem nevoie de acești ani ca să ieșim la pensie, atunci suma este de 45.000 lei, bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime.

Pensii 2023. Cât ne costă un an de vechime în muncă. Contribuţia s-a mărit după majorarea salariului minim

„Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie.

Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

Daniel Baciu: Avem contracte de 318 milioane de lei pentru cumpărare de vechime
De fapt, aceasta a fost menirea acestui act normativ, respectiv ordonanța de urgență 163/ 2020, pentru a ajuta acele persoane care nu au stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru a putea să-și deschidă un drept de pensie.

Această modalitate este valabilă numai că atunci când îndeplinești condițiile de pensie pentru o limită de vârstă.

Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei.

Cum îţi cumperi vechime în muncă. Câţi ani poţi plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale şi ce documente sunt necesare
În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 .

Persoanele fizice care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limita de vârstă sau cea anticipată o pot face numai până la data de 31 august. Până în acest moment, în acets sens, 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice.

Potrivit legii, românii care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pot contribui la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, de 6 ani, potrivit Hotnews.ro.

Calculul lunar al contribuției este constituit din venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului.

Citește și: Românii îşi pot cumpăra „pensia” până în 2026. Preţul colosal pentru un an de vechime în muncă

Pensii 2023: Cât costă un an de vechime în muncă în 2023

Pentru că salariul minim a crescut și a ajuns la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 de lei. În 2022 era de 638 de lei. Persoanele care doresc să cumpere un an de vechime în muncă vor plăti 9.000 de lei.

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la 31 august 2023.

Dacă până la 31 august contribuția de asigurări sociale datorartă nu este achitată integral, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate până la această dată.

Citește și: Cum îţi cumperi vechime în muncă. Câţi ani poţi plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale şi ce documente sunt necesare

Plata se poate efectua prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv numerar, la casieria casei teritoriale de pensii din raza domiciliului persoanei interesate sau mandatarului desemnat de acesta prin procură specială.

Contractul de asigurare socială și efectuarea plății se poate face între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cine este cel mai bogat român din toata timpurile? Comuniștii l-au condamnat la moarte, a fugit din România ca să scape
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce nu are voie să decidă comitetul executiv al asociației de proprietari. Puțini locatari știu acest detaliu și ajung să plătească fără să vrea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
AccuWeather a stabilit momentul perfect pentru concediu în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ajutorul de care mulți părinți nu știu! Ce poate primi lunar o familie monoparentală în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile