Cum poți cumpăra vechime pentru pensie și cât costă. Suma pentru cotizare a crescut în 2023

Vești bune de la Guvern: românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, de 15 ani, pot cumpăra vechime în anul 2023, potrivit OUG 163/2020. 

09 ian. 2023, 15:01
Cum poți cumpăra vechime pentru pensie și cât costă. Suma pentru cotizare a crescut în 2023

Guvernul României a stabilit regulile pentru românii care vor să beneficieze de pensia minimă.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Astfel, până la 31 august 2023, românii vor putea încheia un contract de asigurare prin care-și pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru o perioadă de maximum șase ani de zille. Persoanele respective trebuie să nu fi realizat în perioada respectivă stagiu de cotizare în sistemul public de pensii din țară sau în alte state ale UE.

Pentru a cumpăra ani de muncă vechime, în vedere obținerii pensiei, solicitantul trebuie să depună cerere la casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

La încheierea contractului, asiguratul va completa o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte condiţiile cumulative, conform legii.

 

Cât costă vechimea în muncă, pentru plata pensiei și ce documente trebuie depuse la dosar

 

Atenție, venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2023.

Pentru că de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023.

Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an.

Solicitantul trebuie să se deplaseze ca Casa de Pensii cu: buletinul în original și copie, dosar de carton cu șină, formular deschidere în două exemplare, declarație protecție date, declarație pe propria răspundere.