Cum poţi dovedi ce vechime ai în câmpul muncii. DESCARCĂ DOCUMENT

De trei ani nu se mai emit carnete de munca, ceea ce înseamnă că salariaţii au la îndemână un nou instrument care să le ateste vechimea în muncă: adeverinţa de vechime în muncă. Ei au dreptul de a solicita acest document angajatorilor, care au obligaţia să-l elibereze în termen de 15 zile de la data solicitării, în caz contrar riscând amenzi de până la 1000 lei.  

12 feb. 2014, 12:11
Cum poţi dovedi ce vechime ai în câmpul muncii. DESCARCĂ DOCUMENT

Cărţile de muncă nu se mai întocmesc începând din 1 ianuarie 2011, dată de la care evidenţa muncii se realizează doar electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor (ReviSal), scrie avocatnet.ro. Astfel, fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la inspectoratul teritorial de muncă un registru general de evidenţă a salariaţilor şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Acelasi document stabileşte că, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia:

-copii ale documentelor existente in dosarul personal;

-copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Vezi cum arată modelul adeverinţei de muncă aici.