Cum poți să faci bani cu porcul din ograda ta. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi carne de porc legal

În această perioadă carnea de porc este la mare căutare, iar cei care au în ogradă un astfel de animal, încearcă să profite de cererea ridicată pentru a mai face un bănuț. Totuși, până să te apuci să tai porcul și să te gândești să îl pui pe net, trebuie să știi că este necesară respectarea unor norme legale inainte de comercializarea cărnii.

16 nov. 2023, 14:23
Cum poți să faci bani cu porcul din ograda ta. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi carne de porc legal
Cum poți să faci bani cu porcul din ograda ta. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să vinzi carne de porc legal

Cum să vinzi porcul din curtea ta în mod legal. Indiferent dacă intenționezi să vinzi un porc în perioada sărbătorilor de Crăciun sau să pui în vânzare carne de porc, este esențial să fii la curent cu noile reglementări impuse de autoritățile române, menite să faciliteze vânzarea animalelor pentru micii crescători.

Citește și: Beneficiile incredibile ale consumului de slănină de porc. Specialiștii spun că e foarte sănătoasă

Potrivit declarațiilor Ministrului Agriculturii, românii pot vinde porcii doar prin intermediul unei adeverințe eliberate de un medic veterinar.

Conform Legii 122/2023, sau Legea Porcului, gospodarii aveau posibilitatea să crească porci în gospodăria proprie în vederea hrănirii și sacrificării lor în mod legal. Cu toate acestea, comercializarea porcilor era interzisă. În consecință, după sacrificare, este necesară efectuarea unei analize a cărnii pentru a confirma absența trichinelozei. Așadar, este crucial să acorzi atenție acestui aspect pentru a te asigura că procesul de vânzare a porcului se desfășoară legal.

De asemenea, dacă porcul aparține familiei tale, nu există probleme în a transporta carnea acasă. Prin urmare, porcul sacrificat în curtea familiei este destinat consumului propriu și familial, eliminând orice potențiale probleme legate de transport.

Cum să afli greutatea unui porc fără să folosești cântarul

Dacă intenționezi să vinzi un porc din propria gospodărie și nu dispui de un cântar pentru a determina greutatea acestuia, poți afla acest aspect fără să recurgi la cântărire.

Pentru a determina greutatea porcului fără a utiliza un cântar, vei avea nevoie de o ruletă și un calculator. Specialiștii susțin că eroarea acestei metode este de maximum 3%, oferindu-ți o estimare foarte apropiată de valoarea exactă.

Măsoară porcul cu ajutorul ruletei de la spatele urechii până la baza cozii, iar această valoare va fi notată cu litera „L” în formula de calcul. Apoi, măsoară circumferința porcului în spatele picioarelor din față, notând această valoare cu litera „C”.

Formula de calcul este următoarea: G = C x C x L x 69.3, unde „C” reprezintă circumferința porcului, „L” reprezintă lungimea acestuia, „G” reprezintă greutatea totală, iar 69.3 este o constantă de calcul.

De exemplu, dacă un porc are o lungime de 1.2 metri și o circumferință de 1.3 metri, greutatea se calculează după formula: G = 1.3 x 1.3 x 1.2 x 69.3, rezultând o greutate de 140.5 kg pentru porc.

Citește și: Se anunţă sărbători scumpe! Un purcel de şase săptămâni se vinde cu 600 de lei, iar un porc de 10-80 kg cu peste 1.500 de lei