Cum poți scădea rata la credit cu până la 500 de lei pe lună. Metoda îi scoate din impas pe tot mai mulți români

Românii încearcă din răsputeri să facă față cheltuielilor periodice, însă nu mereu le este ușor să păstreze bani și pentru ratele la credite. Totuși, există o metodă prin care oricine poate ajunge la o reducere de până la 500 de lei lunar la aceste dări.

08 feb. 2024, 10:27
Cum poți scădea rata la credit cu până la 500 de lei pe lună. Metoda îi scoate din impas pe tot mai mulți români
Cum poți scădea rata la credit cu până la 500 de lei pe lună. Metoda îi scoate din impas pe tot mai mulți români

Mulți români se confruntă cu dificultăți în a face față cheltuieliilor de zi cu zi, ceea ce poate duce la întârzieri sau chiar la incapacitatea de a-și onora obligațiile financiare, cum ar fi un credit. Este bine de știut că există o modalitate prin care se poate realiza o scădere a ratei lunare la credintele bancare de până la 500 de lei.

Citește și: Se dau 100 de euro pentru ziua de naştere, 20.000 de euro la 18 ani şi credite de 75.000 de lei cu dobânda 100% garantată de stat până la 45 de ani

Cum poți scădea rata la credit cu până la 500 de lei pe lună

Băncile vin cu oferte din ce în ce mai avantajoase pentru clienți și posibili clienți, unele chiar sub pragul indicilor de referință. În goana lor după noi utilizatori ai serviciilor bancare, multe astfel de entități au început să reducă dobânzile. 5,79% sau 5,89% sunt ofertele cele mai bune din piață la ora actuală.

Băncile vin cu oferte de dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, ceea ce îți asigură o rată mai mică şi te şi ajută să te încadrezi la creditul dorit”, spune Irina Chițu, director comparator bancar.

Totuși, băncile pun și unele condiții, însă acestea nu sunt, în momentul de față, obligatorii.

Principalele condiții solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%. Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă. Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu”, susține și Camelia Grădinaru, broker de credite, potrivit ObservatorNews.

Și clienții vechi își pot scădea ratele prin refinanțarea creditului. Aceștia pot alege să treacă de la o dobândă variabilă la una fixă, pe 3 sau 5 ani. Mai exact, la un credit de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani, în acest moment, rata este de 1.930 de lei, cu o dobândă variabilă de 8,5%. În cazul în care s-ar face trecerea la o dobândă fixă, de 5,79%, rata s-ar micșora considerabil. De la 1.930 de lei, s-ar plăti 1.450 de lei, cu 480 de lei mai puțin. După perioada de dobândă fixă, se trece la dobânda variabilă inițială, adică tot la rata mai mare, care se va calcula în funcție de IRCC. Ba chiar se poate face o nouă refinanțare.

Atunci când dorim să refinanțăm creditul, trebuie să ne uităm la costuri per total, pentru că sunt anumite costuri pentru refinanțare. Cele notariale, sau cele de evaluare, comisionul de analiză dosar”, mai spune Camelia Grădinaru.

Indicele ROBOR e pe un trend descrescător şi a ajuns la 6,1%, de la peste 8% cât a fost în a doua parte a lui 2022. În ceea ce privește indicele IRCC, acesta stagnează, ajungând la 5,8%, de la aproape 7%, cum era în octombrie 2022. Totuși, nivelul este de aproape trei ori mai mare faţă de începutul lui 2022.

Citește și: Diferența dintre programul ”Noua casă” și un credit imobiliar. Cum știi să alegi ce e mai potrivit pentru tine