Cum poţi sta cu geamul deschis fără să auzi zgomotul străzii. Au fost inventate ferestrele noise cancelling

Oamenii de ştiinţă din Singapore au inventat sistemul de ferestre cu noise cancelling, relatează The New York Times. 

RomaniaTV.net
15 iul. 2020, 15:46
Cum poţi sta cu geamul deschis fără să auzi zgomotul străzii. Au fost inventate ferestrele noise cancelling

Vrem, nu vrem, fiecare dintre noi este nevoit să deschidă ferestrele măcar o dată pe zi pentru a-şi aerisi locuinţa. Pentru aceia care nu suportă zgomotul străzii sau care sunt deranjaţi de ţipetele copiilor care se joacă, oamenii de ştiinţă din Singapore au pregătit sistemul de ferestre care anulează zgomotul.

Este vorba despre un dispozitiv care se poate monta în structura ferestrei şi care reduce zgomotul cu 10 decibeli.

Citeşte şi Cât de repede se răspândeşte coronavirusul într-un spaţiu închis VIDEO

Cum funcţionează dispozitivul

Dispozitivul este prevăzut cu un microfon care se plasează în afara ferestrei şi care detectează undele de sunet care se repetă. Acestea sunt înregistrate de un computer care descifrează frecvenţa necesară, pentru ca mai apoi sunetele să fie neutralizate de difuzoarele plasate în interiorul ferestrei.

Difuzoarele emit un unde care opresc sunetele ce vin din exterior.

Senzaţia pe care o ai atunci când stai într-o cameră ale cărei ferestre sunt prevăzute cu un astfel de sistem este ca atunci când activezi funcţia de anulare a zgomotului de pe nişte căşti”, a explicat Lam.

Dispozitivul nu poate atenua vocile oamenilor 

Vocile oamenilor nu pot fi anulate de acest sistem de ferestre. Alte sunete pe care sistemul nu le poate anula sunt cele produse de pocnitori, claxoanele maşinilor sau sunetele metalice.

Dispozitivul nu poate atenua acest tip de sunete din cauza dimensiunii difuzoarelor: ar fi nevoie de nişte difuzoare mai mari pentru ca sunetele de acest tip să poată fi anulate. Pe de altă parte, difuzoarele mai mari ar obstrucţiona vederea, nemaiputând să vezi pe fereastră, şi nici aerisirea camerei nu s-ar mai produce eficient.