Cum putem scăpa de facturi uriaşe la energie electrică. Toţi românii trebuie să facă asta în fiecare lună

Un lucru banal de care mulţi români nu mai ţin cont ne poate scăpa de facturi uriaşe la energia electrică. Este vorba despre citirea şi transmiterea indexului. Aceasta este cea mai simplă soluţia pentru a evita surprizele neplăcute atunci când primim factura.

14 sept. 2021, 10:35
Cum putem scăpa de facturi uriaşe la energie electrică. Toţi românii trebuie să facă asta în fiecare lună

Cum putem scăpa de facturi uriaşe la energie electrică. Citirea și transmiterea periodică a indexului la energie electrică reprezintă cel mai simplu mod în care putem evita surprizele neplăcute atunci când primim facturile.

Cum putem scăpa de facturi uriaşe la energie electrică

Citeşte şi EXCLUSIV Lili Ruse, factură uriaşă la gaze: „Nu am plătit niciodată atât de mult în cei 12 ani de când locuiesc la casă”

Mulţi români uită să trimită indexul lunar şi se trezesc cu facturi uriaşe la energia electrică. Este important de reţinut faptul că dacă nu trimiteţi indexul periodic, se va emite o factură în baza unui consum estimat. La un interval de şase luni, un angajat al distribuitorului de energie electrică vine şi citeşte contorul, emițând o factură de regularizare.

De asemenea, este posibil ca citirea efectivă să se facă la un an sau chiar mai mult, fie din vina firmei de distribuție, fie din vina clientului, care nu a fost de găsit să permită oamenilor distribuitorului accesul în casă atunci când aceștia au venit să citească contorul.

Cum citim şi trimitem indexul

Citeşte şi Factură de 40.000 de lei la electricitate în Alba. De cinci ani nu au citit corect contorul

În factura pe care o primiţi este scris undeva „Perioadă transmitere index”, unde vedeți și un număr de telefon. Astfel, aveți un număr de zile la dispoziție, în fiecare lună, în care să mergeți să citiți contorul – pur și simplu copiați cifrele de pe ecran, apoi sunați la numărul din factură și transmiteți numărul de pe contor.

Ce facem dacă nu considerăm că am consumat atât

– Contactăm furnizorul și solicităm o cerere de verificare a contorului, fizic, telefonic sau online, de pe contul de client.

– Dacă nu suntem mulțumiți de răspunsul prestatorului, sau dacă acesta depășește termenul legal de răspuns, ne putem adresa ANRE, prin completarea unei petiții online. ANRE va cere o dovadă că, înainte de a adresa plângerea, reclamantul s-a adresat înainte prestatorului de care este nemulțumit. Termenul de soluționare al ANRE este 30 de zile.

– Putem depune și o reclamație la ANPC,care trebuie să fie însoțită de documente probatorii. Ca și ANRE, ANPC are la dispoziție 30 de zile să comunice un răspuns, potrivit antena3.

 


loading...