Cum recomandă României Banca Mondială rezolvarea problemei pensiilor speciale. Guvernul Nicolae Ciucă ar fi ales deja / Comisia Europeană cere să se intervină și la veniturile magistraților și militarilor

Comisia Europeană cere Guvernului României desființarea pensiilor speciale, însă coaliția PSD + PNL + UDMR nu este de acord să o facă din pix, fără negocieri. Bruxellesul amenință cu blocarea fondurilor din PNRR, însă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt în căutare de noi soluții, pentru a mulțumi liderii de la UE. 
Filip Stan
21 mart. 2023, 10:47
Cum recomandă României Banca Mondială rezolvarea problemei pensiilor speciale. Guvernul Nicolae Ciucă ar fi ales deja / Comisia Europeană cere să se intervină și la veniturile magistraților și militarilor

Pensiile speciale, trecute în lege „pensii de serviciu”, reprezintă acea categorie de venituri pe care o primesc anumite categorii de români după retragerea din câmpul muncii, fără a se ține cont de contributivitate, ci doar de veniturile salariale din ultimele luni.

Pensiile speciale au devenit extrem de nepopulare în rândul populației din România, au stârnit multe dezbateri, dar nu au fost eliminate. Mai nou, aceste venituri au intrat și pe lista neagră a Bruxellesului.

Banca Mondială a venit cu mai multe propuneri, pentru a remedia problema. Dintre cele patru prezentate de forul internațional, Guvernul Nicolae Ciucă a ales-o pe cea prin care se crește vârsta de pensionare până la 65 de ani pentru cei care lucrează în domeniile privilegiate, informează SpotMedia.

O decizie va fi asumată de Guvern până pe 31 martie, a asigurat Marcel Ciolacu, liderul PSD, pentru ca banii din PNRR să nu fie blocați. Până acum, executivul mai mult a ridicat din umeri.

„Cred că este momentul ca și ministrul Boloș (n.r. – PNL, ministrul Fondurilor Europene) să meargă la Comisia Europeană cu acele amendamente, mă pun la dispoziția dumnealui să-l însoțesc, să mergem la Comisia Europeană, din două motive, unul, acest jalon cu pensiile speciale și al doilea, acel procent de 9,4% din PIB, care PSD consideră că nu are ce căuta acolo”, a declarat Marius Budăi, ministrul PSD de la Ministerul Muncii.

Ieri, Marius Budăi s-a angajat că Guvernul nu va ridica vârsta de pensionare.

„Eu nu înţeleg ce au gândit acei oameni când au trecut aceste aspecte în PNRR, pentru că, cu siguranţă, la oameni nu s-au gândit. Speranţa de viaţă în Occident este mult mai mare ca speranţa de viaţă în România.

Noi, cei de la PSD, susţinem că mai întâi trebuie să ne ocupăm de speranţa de viaţă a cetăţenilor români şi mai ales de speranţa de viaţă sănătoasă, pentru că nu trebuie să punem carul înaintea boilor.

Haideţi să ne ocupăm de speranţa de viaţă sănătoasă a cetăţenilor romani, după care să vedem dacă discutăm despre o eventuală majorare a vârstei de pensionare. În acest moment nu este cazul. (…) Avem o prevedere în legea deja actuală, Legea 263, după care funcţionăm, anexa 5, care spune că femeile trebuie să ajungă până atunci (în 2030 – n.r.) la 63 de ani.

Există o decizie a Curţii Constituţionale pe discriminare că femeile pot lucra până la 65 de ani. S-a trecut acest lucru în PNRR până la 2035 de îndeplinit, eventual gradual. Sub nicio formă nu susţinem o majorare a vârstei de pensionare peste vârsta de 65 de ani”, a explicat Budăi, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.

 

Comisia Europeană cere Guvernului Nicolae Ciucă să se intervină inclusiv asupra pensiilor speciale ale militarilor și magistraților

 

Între timp, Comisia Europeană cere scăderi drastice de pensii pentru magistrați și militari. Oficialii de la Bruxelles susțin că în cazul pensiilor militare, rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

Prin PNRR, România și-a asumat reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB), considerate o sursă de inechitate socială.

România beneficiază de posibilitatea de a atrage 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, prin granturi, adică plăți directe, fără obligația restituirii, dar și împrumuturi cu o dobândă preferențială, în urma unui Plan Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

Printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără influente categorii profesionale: judecători, procurori, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!